Judecătoria Oradea a dispus arestarea pentru 20 de zile a unui orădean acuzat de tranzacţii intracomunitare ilegale cu maşini second hand care au provocat un prejudiciu de 362.779 lei bugetului de stat, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Coloman Boca, 41 ani, administrator al firmei Celeco SRL Oradea, a fost prins în urma unui control al comisarilor Gărzii Financiare Bihor care au descoperit că, în perioada 2007-2008, societatea acestuia a achiziţionat de la diverse firme din Germania 46 de autoturisme second hand de diferite mărci, în valoare totală de 1.719.335 lei. Ulterior, maşinile au fost comercializate în pieţele de maşini din Bihor şi judeţele învecinate, către diverse persoane fizice, fără ca Boca să înregistreze operaţiunile în contabilitate.

„Operaţiunile efectuate nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii orădene, în scopul eludării plăţii TVA-ului şi a impozitului pe profit. De altfel, din cercetări s-a stabilit că suspectul nu a desfăşurat niciun fel de activitate comercială la sediul social declarat. Prejudiciul total efectiv cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 362.779 lei", a declarat Alina Dinu.

Iniţial, Boca a fost reţinut în Arestul IPJ Bihor pentru 24 de ore, după care a fost prezentat Judecătoriei Oradea, iar magistraţii au emis faţă de acesta un mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.

Chestionat de judecători, afaceristul s-a apărat declarând că afacerile cu autoturisme au fost făcute de un colaborator al său care îi plătea un comision. „Eu nu am ştiut că e ilegal. A venit o cunoştinţă şi mi-a propus să facem importuri de maşini second hand, urmând să primesc un procent din fiecare tranzacţie. I-am predat ştampila şi actele firmei şi l-am împuternicit să facă activităţi comerciale în numele societăţii. În rest, nu am avut nicio implicare", a spus Boca în faţa magistraţilor.

Informaţiile urmează să fie verificate în cadrul cercetărilor care sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor.