Un orădean a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare a banilor, după ce ar fi fraudat bugetul de stat cu 207.000 lei şi şi-ar fi devalizat propria firmă cu aproape 500.000 lei.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri şi semnat de Gheorghe Vidican, prim-procurorul delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în perioada iunie 2010 - aprilie 2011, Bogdan Ghilea, în calitate de administrator al Ergo Construct SRL şi Top Proas Construct SRL, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor facturi fiscale care atestau prestări de servicii fictive de la firma Maricor SRL Oradea, administrată de orădeanca Anna Maria Bianca Popovici (fostă Vacar).

"Scopul a fost de a sustrage societatea de la plata obligaţiilor fiscale. Prejudiciul, în sumă totală de 207.480 lei, constă în deducerea ilegală a TVA şi, implicit, diminuarea impozitului pe profit", se arată în informarea Parchetului.

Totodată, anchetatorii spun că afaceristul şi-ar fi devalizat şi propria societate. Astfel, în perioada 20 iulie - 2 septembrie 2010, Ghilea a virat în 11 tranşe suma totală de 476.000 lei din conturile Top Proas Construct SRL în conturile SC Maricor SRL, cu justificarea "plată facturi fiscale", în condiţiile în care aceste facturi erau false.

De altfel, banii au şi fost returnaţi lui Ghilea de Popovici, care şi-a păstrat doar 5% din valoarea întregii sume, adică 23.000 lei, comision pentru serviciul său.

Ulterior, orădeanul a "spălat" banii obţinuţi, pe care i-a introdus în circuitul financiar ale celor două firme, ca şi "creditare" făcută în nume personal: 136.000 lei în contul Ergo Construct iar 340.000 lei în contul Top Proas Construct.

Ancheta s-a desfăşurat în colaborare cu ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor.