Cel puţin deocamdată, afaceristul Călin Raita a scăpat de închisoare. Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, joi, în procesul în care omul de afaceri este acuzat că şi-a înşelat 12 furnizori de materiale de construcţii cu peste 700.000 lei, plătind cu file cec şi bilete la ordin în numele societăţii GSV Exim pe care apoi a cesionat-o în mod fraudulos.

Judecătorii au înlocuit pedeapsa de 10 ani de închisoare cu privare de libertate, dispusă de Tribunalul Bihor, cu una mult mai blândă, de 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 9 ani, principalul motiv fiind că afaceristul a returnat cea mai mare parte a pagubei provocată furnizorilor săi.

Decizia magistraţilor nu este definitivă, deoarece poate fi atacată, cu recurs, iar în acest caz procesul se va relua la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Povestea escrocheriei prin care Raita a înşelat 12 firme de la care cumpărase materiale de construcţii a fost prezentată de BIHOREANUL în 2009, fiind dezvăluită chiar de bărbatul de 27 de ani de care se folosise Raita, Ioan Damian. Tânărul fusese racolat de finul lui Raita sub pretextul că împreună vor înfiinţa o firmă, iar apoi a fost dus să semneze pentru preluarea firmei GSV Exim la notarul Ilie Drăgoiu, fără ca acesta să-i spună ce iscălea.

Citeşte mai multe în articolul "Raiţa, ţeparul"