Omul de afaceri Liviu Florian va fi pus în libertate provizorie, sub control judiciar, conform hotărârii Tribunalului Satu Mare din 27 iulie, deoarece recursul procurorilor DNA a fost respins luni, 1 august, "ca nefondat", de către judecătorii Curţii de Appel Oradea.

Omul de afaceri clujean Liviu Florian a fost trimis în judecată în luna martie a acestui an, fiind acuzat că ar fi pretins şi primit suma de 130.000 euro de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, promiţându-i în schimb că îşi va exercita influenţa asupra lui Radu Traian Mărginean, fost şef al Autorităţii Naţionale Vamale, pentru a-l determina s-o delege în funcţia de şef al Vămii Halmeu.

Liviu Florian ar fi intervenit la Mărginean prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, membru PDL, iar banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul oamenilor de afaceri Ion Savu şi Romeo Niţu, şi ei judecaţi pentru complicitate la trafic de influenţă, în cadrul aceluiaşi proces.

"Liviu Florian a intervenit la Mărginean prin intermediul învinuitului Eugeniu Petrescu. Ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, Nicoleta Dobrescu a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public", arăta DNA într-un comunicat din luna martie.

Pe 3 februarie 2011, după demararea anchetei DNA, care s-a derulat cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe termen de 24 de ore a lui Liviu Florian, iar o zi mai târziu a fost arestat pentru 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior de mai multe ori.

Tot în luna februarie, procurorii DNA Oradea l-au pus sub învinuire şi pe Radu Traian Mărginean. În aceeaşi zi, acesta a fost demis din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor printr-o decizie a premierului Emil Boc.