Afaceristul orădean Viorel Ştiube, încarcerat în luna martie a acestui an după ce a fost condamnat definitiv la la 8 ani de închisoare cu executare pentru o evaziune fiscală de 4 milioane de euro, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, ca membru al unei grupări de evazionişti arabi care au fraudat bugetul de stat cu 3 milioane de euro.

Rețeaua

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de Presă al DNA, gruparea a fost constituită de administratorii Atifco Internaţional SA, unul dintre principalii distribuitori locali de alimente de bază şi cel mai mare distribuitor de orez din ţară, respectiv de Ali A. Ali şi Atef El Said Abd El Aziz El Keleini. Aceștia sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, evidenţiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Totodată, din filieră mai fac parte Omar Hamid, Moubarak Mahmoud Sleiman, Abdul Mounim Al Zaid, Zayed Hussein, Viorel Ştiube şi Mardar Cristian, care sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Procurorii au inculpat, de asemenea, societatea Atifco Internaţional SA pentru constituire de grup infracţional organizat, evidenţiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, dar şi firmele Sam Plus Internaţional, Corimad Mistic Time, Lenovo Intern Line, Astera Expres, Glacoza Stim, Verdo Stim, Viman Wood, Bio Tripon Oil, Fabrica de Zahăr Ştefăneştii de Jos, Comcereal Nord, Fabrica de Zahăr Packing, pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Facturi de milioane

În rechizitoriul întocmit, DNA susţine că, în perioada 2010-2012, Ali A. Ali şi Atef El Said Abd El Aziz El Keleini au constituit o grupare infracţională care a derulat operaţiuni comerciale fictive între societăţile implicate, mărfurile fiind în realitate valorificate fără forme legale pe piaţa internă.

Cei doi au utilizat în afacerile ilegale atât societățile comerciale controlate de inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, trimis deja în judecată pentru o fraudă fiscală de peste 10 milioane de euro, cât și infrastructura de transport și cea bancară pusă la punct anterior de Sleiman în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

„Astfel, membrii grupării au desfășurat activităţi ce au avut ca scop principal reducerea drastică a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin evidenţierea de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive şi sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Prejudiciul total cauzat bugetului statului se ridică la 12.943.050,70 lei (aproximativ 3 milioane de euro), iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 17.401.058 lei. 

În cauză, procurorii DNA au aplicat sechestre pe terenurile şi clădirile industriale aparţinând Atifco Internaţional SA, precum și conturile inculpaților Ali A. Ali și Omar Hamid.