Au fost 1003, au ajuns 366, vor rămâne doar 291! Administraţia Social Comunitară Oradea va concedia până în vară 71% din totalul asistenţilor persoanelor cu handicap aflaţi în plată.

Hotărârea a fost luată încă din februarie, la votarea bugetului local pe anul în curs, şi este pusă în practică treptat, lună de lună!

Anotimpul concedierilor

14 Eduard Florea.jpgTot al treilea îngrijitor aflat în evidenţele ASCO va fi concediat. Campania de reduceri de personal a început în aprilie şi se va finaliza în această vară. Reprezentanţii Primăriei spun că măsura este impusă de lipsa banilor. "Am fost nevoiţi să luăm această decizie datorită scăderii drastice a alocărilor de la bugetul de stat", a declarat pentru BIHOREANUL Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Dacă în 2009 municipalitatea a primit de la bugetul de stat 134 milioane de lei din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea învăţământului, asistenţei sociale şi a serviciului de evidenţa persoanelor, în 2010 suma a scăzut la 118 milioane, iar anul acesta la 88 milioane. Cum din totalul alocat 79,4 milioane au venit cu destinaţie clară pentru plata dascălilor, pentru alocaţiile persoanelor cu handicap şi plata îngrijitorilor au mai rămas doar 8,6 milioane. Asta în condiţiile în care minimul necesar este de 12 milioane, iar diferenţa trebuie plătită de la bugetul local...

La negru!

Ca să mai salveze nişte bani, Primăria a hotărât să eludeze plata taxelor. "Însoţitorii aveau un salariu de 510 lei pe cartea de muncă, sumă la care se mai adăugau cheltuielile cu impozitele şi taxele aferente, sporul de vechime, banii de concediu şi transport public gratuit, ceea ce înseamnă că pe bugetul local îl costa mult mai mult decât lua omul în mână. Ca să economisim aceşti bani, am ales să îi plătim persoanei cu handicap o indemnizaţie de 510 lei, iar ea să facă ce vrea cu banii", spune Florea. Pe româneşte, să îşi plătească un îngrijitor "la negru", căci oricum singură nu se poate îngriji...

Cel mai bun exemplu este al familiei Copăcian, unde soţia în vârstă de 84 de ani are grijă de soţul său de 91 de ani, imobilizat pe pat încă din 1998. Femeia a figurat în evidenţele ASCO drept îngrijitor al soţului său vreme de doi ani, după care, începând cu 1 iunie, a fost concediată. Automat, familia a pierdut salariul în plus plătit pentru concediul îngrijitorului şi posibilitatea de recalculare anuală a pensiei femeii ca urmare a prelungirii perioadei de vechime în muncă. La fel, Primăria a pierdut taxele din impozitul aferent pe salariul îngrijitoarei. "E ca şi cum un patron le-ar spune angajaţilor: "De mâine nu vă mai dau salarii. O să vă dau indemnizaţii şi faceţi cu ele ce vreţi", povesteşte Călin Copăcian, fiul celor doi pensionari.

"Decimare" ca la carte

Pentru a putea pune pe liber atâta amar de angajaţi într-un timp cât mai scurt, municipalitatea a constituit o comisie formată din reprezentanţi ai ASCO, Primăriei şi Consiliului Local, cu scopul de analiza fiecare caz în parte. Cum numărul asistenţilor trebuia redus drastic, excepţiile de la concediere au fost ca inexistente.

14 Florica Chereches.jpgPrimii au fost concediaţi pensionarii, pe considerentul că aceştia aveau oricum un venit şi asigurări de sănătate. "În marea majoritate a cazurilor, aceştia au înţeles situaţia şi au acceptat desfacerea contractului de muncă. Acolo unde există neînţelegeri, persoanele vor intra în preaviz şi concedierea îşi va urma oricum cursul", povesteşte consilierul local Florica Cherecheş (foto), membru în comisie.

"Salvarea" în şomaj

O categorie aparte de disponibilizaţi o reprezintă, însă, persoanele în putere. Cherecheş spune că, măcar pentru o perioadă, familiile acestora o vor duce mai bine pentru că îşi vor înmulţi sursele de venit. "Pe cei apţi de muncă i-am sfătuit să intre în şomaj. Aşa, pentru o vreme, familia va primi nişte bani atât din indemnizaţia persoanei cu handicap, cât şi din ajutorul de şomaj", spune Cherecheş.

Excepţie de la concediere au făcut doar câţiva confecţioneri de încălţăminte sau tricotaje. "Am aflat că în cazul în care ar fi mers în şomaj, ei ar fi primit automat loc de muncă, prin Agenţia de Ocupare, iar dacă ar fi refuzat să se angajeze pentru a se putea ocupa de persoana aflată în îngrijire, ar fi riscat să rămână şi pe drumuri, şi fără ajutor de şomaj", povesteşte consilierul.

Oricât ar părea de cinic, la criza fondurilor bugetare comisia poate răspunde doar cu soluţii de criză, luate la limita legii, dar menite să aloce un sprijin minim asistaţilor, pentru încă o săptămână, o lună, un trimestru. Asta pentru că evidenţele ASCO arată că, lună de lună, aproximativ zece asistaţi ies din plată pe cale naturală. Adică prin scoaterea din grad de handicap în urma reanalizării dosarului sau, tot mai des, prin deces...


"Faptul că dăm indemnizaţii în loc să plătim salarii cu toate taxele aferente nu poate fi considerat muncă la negru. De obicei e vorba de membri ai familiei care îşi ajută soţul, părintele sau copilul. Nu cred că este un ajutor care trebuie legiferat"

Eduard Florea


AFARĂ!
712
îngrijitori ai persoanelor cu handicap sunt pe cale de a ieşi definitiv din evidenţele ASCO


UNUL DIN TREI
"Numai cu îngrijitor"

Pentru a putea departaja cazurile grave care necesită în mod obligatoriu îngrijitor de persoanele cu handicap care pot beneficia doar de plata indemnizaţiei de 510 lei, comisia de analizare a contestaţiilor constituită pe lângă ASCO a aplicat un set de criterii obiective. Pe cât posibil, îşi vor păstra calitatea de îngrijitor: părinţii pentru copii, părinţii pentru adulţii cu handicap psihic, asistenţii copiilor aflaţi în plasament, ai bolnavilor cu handicap psihic şi mintal, ai bolnavilor cu demenţă senilă şi ai celor aflaţi în program de hemodializă. În contrapartidă, comisia a hotărât să trimită în faţa comisiei medicale, spre reanalizare, toate încadrările grad de handicap suspecte. "Acolo unde avem dubii, cerem o nouă experiză medicală. Prea mult s-a vorbit de faptul că o bună parte din încadrările în grad de handicap s-au făcut cu plicul", spune consilierul local Florica Cherecheş.