Însoţit de şapte membri ai Parlamentului de la Bucureşti şi de trei europarlamentari, precum şi de alţi reprezentanţi la vârf ai PDL, ca Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Andreea Paul, Radu F. Alexandru şi Traian Ungureanu, Blaga a afirmat că a avut dreptate la Convenţia Naţională din 2011, când a pierdut alegerile în faţa lui Emil Boc, şi când atrăgea atenţia că nu există un echilibru între conducerea partidului şi cea a Guvernului, între activităţile de partid şi cele guvernamentale.

"Spuneam la Convenţia Naţională din 2011 că dacă nu vom găsi o justă balanţă între măsurile de austeritate şi interesele partidului s-ar putea să câştigăm bătălia cu criza, dar s-ar putea să şi pierdem voturile românilor. Am avut dreptate în amândouă lucrurile: am câştigat bătălia cu criza, pentru că astăzi România este macrostabilizată şi se împăunează Ponta, care nu are niciun merit, că se poate împrumuta cu dobânzi de 4,5% de pe piaţă, dar din păcate am avut dreptate şi când am spus că pierdem încrederea românilor".

Vasile Blaga a afirmat că îşi doreşte un "PDL puternic şi unit", în care se pot regăsi toţi membrii săi, şi a respins criticile aduse în ultima perioadă de adversarii care l-au catalogat drept "fesenist".

"În acest partid, pe care îl voi conduce dacă dumneavoastră veţi dori acest lucru, au loc şi cei de 20 de ani, au loc şi cei de 30 de ani, şi cei de 40 de ani, şi cei de 60 de ani, pentru că mie nu mi-a fost şi nu îmi este ruşine că am fost în FSN şi că am avut curajul să mă lupt cu Iliescu şi să ne rupem de Iliescu şi de Măgureanu încă din 1990", a spus Blaga.

Referindu-se la ultimii patru ani, când partidul s-a aflat la guvernare, liderul PDL a criticat faptul că în interiorul formaţiunii opiniile unor membri au fost ignorate, fiind ascultaţi doar membrii guvernului. În acest context, fără a-i menţiona numele, Blaga a făcut referire la fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, care este susţinută de Emil Boc pentru şefia partidului, deşi aceasta i-a cerut demisia în urmă cu doi ani. "Oare am fost toţi în aceşti patru ani drepţi unii cu alţii în partid? De ce unii dintre noi aveau libertatea de a spune orice, iar alţii nu? La Convenţia din 2011, duminică, unii din Cabinetul Boc, doamne din Guvernul Boc, îi cereau deja demisia şi luni voiau deja premier tehnocrat. Şi astăzi se dau mari susţinătoare ale domnului Boc", a spus Vasile Blaga.

Liderul PDL a criticat politica de resurse umane pe care a avut-o partidul, afirmând că au fost promovaţi sute de secretari de stat şi de directori de servicii deconcentrate care, după ce PDL a pierdut guvernarea, nu mai frecventează partidul. "Câţi dintre directorii de deconcentrate sunteţi azi în sală?", s-a adresat Blaga membrilor PDL Bihor prezenţi în sală. După ce doar trei persoane au ridicat mâna, el a continuat: "Cam puţini, cam puţini... Vedeţi? Aşa-i şi în Bucureşti. Din sutele de secretari de stat, de directori... Acum, dacă vreţi să veniţi în Modrogan puteţi intra liniştiţi cu autocarul. Dacă am fi la putere să vedeţi ce de Mercedesuri ar fi pe-acolo!".

Blaga a mai arătat că atât timp cât a fost la guvernare, partidul a promovat persoane fără competenţă profesională şi "fără soluţii", motiv pentru care PDL nu a reuşit să-şi aplice programul cu care s-a prezentat în alegeri. "Cât timp am fost la guvernare păream ca o echipă excelentă de experţi contabili care înfundă una după alta găurile lăsate de Tăriceanu, dar nu am reuşit să impunem prea multe din proiectele noastre (...) Am pus doctori în locul profesorilor, profesori în locul inginerilor şi aşa mai departe", a spus liderul PDL.

Tot fără a o numi, preşedintele PDL s-a referit şi la fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi la grupul "reformiştii" care susţin candidatura acesteia la şefia partidului, arătând că "niciodată nu vor înţelege acest partid cei veniţi cu pluta": "Ştiu că se supără alţii pe noi, dar nu vor înţelege niciodată acest partid cei care au venit cu pluta, direct miniştri, şefi de grup parlamentar, europarlamentari şi aşa mai departe. Şi eu mă bucur când văd colegi, colege de-ale noastre, că vin prin ţară pe la organizaţii şi văd că avem sedii, şi la Bihor, şi la Cluj, şi la Bistriţa, dar se ştie că în sediile astea trebuie să ţii lumina aprinsă, să ai oameni care să dea bună ziua la colegi şi aşa mai departe".

Tot în legătură cu "reformiştii", Blaga a spus că în perioada în care România a aderat la Uniunea Europeană el şi-a îndeplinit obiectivele ca ministru al Administraţiei şi Internelor, de a ridica clauzele de salvgardare, în timp ce pe Justiţie România are încă un mecanism de verificare şi control, întrebându-se "cine-i reformist" în aceste condiţii. "De PDL se leagă integrarea în Uniunea Europeană. Personal am răspuns de ridicarea clauzei de salvgardare. Pe vremea aia aveam şapte steguleţe roşii, trei şi jumătate pe Interne, trei şi jumătate pe Justiţie. Acum nu mai avem mecanisme de verificare şi control pe Interne, ci doar pe Justiţie. Şi atunci cine-i reformist?", a spus Vasile Blaga.

Întrebat, după prezentarea moţiunii, cum comentează afirmaţia Elenei Udrea, făcută cu o zi înainte tot la Oradea, conform căreia în campanie "comandantul partidului nu a fost pe front", Blaga a amintit că el i-a lăsat acesteia organizaţia PDL din Bucureşti la un nivel fără precedent, pentru ca ea să-i risipească scorul politic. "Este părerea Domniei sale, o părere dealtfel autorizată a unei doamne care a condus şi organizaţia din Bucureşti, pe care Blaga i-a lăsat-o la 46%, cel mai bun scor pe care l-a obţinut vreodată partidul în Bucureşti, şi pe care dânsa l-a adus la 10%. Are experienţă din acest punct de vedere. În rest nu am ce să mai comentez", a spus liderul PDL.