Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui subofiţer din cadrul Poliţiei municipiului Oradea acuzat de favorizarea infractorului, în acelaşi dosar urmând să fie judecat şi un orădean, pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare respectiv punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 20 ianuarie 2010, agentul şef Adrian Valentin Igaş, 40 ani, subofiţer în cadrul Biroului Ordine Publică din Poliţia Oradea, şi-a favorizat prietenul, pe Cosmin Blaga, un comerciant de autoturisme second hand prins în trafic cu o maşină cu numere de înmatriculare false, pe care l-a ajutat să scape de dosar penal.

Blaga se afla pe bulevardul Decebal, la volanul unui Opel cu numere provizorii, când a fost oprit de un echipaj mixt format dintr-un agent din cadrul Compartimentului de Siguranţă Publică şi Patrulare al Poliţiei Oradea şi un plutonier din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Pentru că a declarat că nu are documente asupra sa, a fost verificat prin Dispeceratul Poliţiei Oradea, iar în scurt timp la faţa locului a apărut agentul şef Adrian Valentin Igaş care i-a rugat pe cei doi membri ai echipajului să îl lase în pace pe şofer deoarece este o cunoştinţă de-a sa.

"Până la sosirea echipajului de Poliţie Rutieră, solicitat la faţa locului, inculpatul Igaş i-a dat indicaţii şoferului să mute autoturismul din locul unde fusese oprit, în incinta unei staţii de carburanţi, lucru pe care l-a şi făcut, ulterior, împreună, aceştia au demontat de pe autoturismul în cauză plăcuţele cu numerele de înmatriculare şi le-au închis în portbagaj", a explicat prim-procurorul Viorel Gavra.

În momentul sosirii la faţa locului a echipajului de poliţie rutieră, aceştia au găsit doar un autoturism fără numere de înmatriculare parcat în incinta staţiei de carburanţi, iar Igaş a declarat că va prelua el cazul pentru cercetări dar fără să mai întreprindă demersuri în acest sens.

Ancheta a pornit în urma unor verificări ale poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie - Bihor, delegaţi apoi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor să continue investigaţiile. Astfel, atât agentul şef Adrian Valentin Igaş cât şi prietenul său, orădeanul Cosmin Blaga, sunt cercetaţi în stare de libertate, poliţistul - pentru favorizarea infractorului, iar Blaga - pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, respectiv punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

În timpul cercetărilor, subofiţerul a negat acuzaţiile, declarându-se nevinovat.

Interpelat de BIHOREANUL pe marginea cazului, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, a declarat că subofiţerul va fi suspendat din funcţie. "Până acum a fost un poliţist bun, de care îmi pare rău că a ajuns în situaţia asta. Dar dacă se confirmă acuzaţiile, oricum nu mai are importanţă. Niciun poliţist nu are voie să aibă astfel de comportament. Odată ce ni se va comunica rezoluţia Parchetului de trimitere în judecată, acesta va fi pus la dispoziţie", a declarat şeful Poliţiei Bihor.