Economia locală are nevoie de personal calificat în specializările firmelor orădene. Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) vrea să investească 3 milioane euro în amenajarea primului centru de formare profesională integrată din România.
Investiţia urmează să fie finanţată din bani europeni şi vizează construirea unei clădiri cu destinaţia de Centrul Regional de Educaţie şi Competenţe (CRESC) în Parcul Industrial II. Imobilul, precum şi colegiile tehnice Traian Vuia şi Constatin Brâncuşi, va fi dotat cu utilaje moderne similare celor din fabricile orădene.
"Aici vor fi organizate cursuri pe termen scurt de 3, 6 sau 9 luni, pentru pregătirea în specializări specifice industriei regiunii noastre, cum ar fi mecatronică, auto, electrotehnică, electronică, textile, IT, construcţii şi instalaţii sanitare", a declarat directorul ADLO, Alina Silaghi, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pentru firme şi angajaţi
Înfiinţarea CRESC este cerută atât de companiile din plan local, aflate în criză de forţă de muncă, precum şi de salariaţii care doresc să se perfecţioneze pentru a putea câştiga mai bine.
"Piaţa are nevoie de forţă de muncă bine pregătită. Şcolile profesionale durează 3-4 ani, iar companiile nu au timp să aştepte atât de mult. Ne-am gândit să facem ceva mult mai specific şi aplicat, care să folosească atât firmelor cât şi angajaţilor", a spus Silaghi.
În cadrul CRESC se vor putea instrui gratuit, în specializări cerute pe piaţa muncii, bihoreni între 15 şi 64 de ani.
În cazul în care proiectul va primi finanţare europeană, primele cursuri ar putea începe în vară, după dotarea cu utilaje a celor două colegii tehnice. "Sunt convinsă că aceste cursuri vor avea succes pentru că una este să faci doar ore de teorie şi alta este să înveţi pe un utilaj similar celui din fabrică", a declarat Silaghi.
O investiţie de milioane
Anul trecut, cele trei parcuri industriale orădene din Şoseaua Borşului, strada Ogorului şi strada Uzinelor au atras investiţii în valoare de 16 milioane euro dintr-un total de 259 milioane euro atrase până în prezent. Companiile de pe cele trei platforme industriale au creat până în prezent 5.500 locuri de muncă, număr care umează să urce până în anul 2020 la 6.200 locuri de muncă.
Cel mai mare investitor atras anul trecut a fost dezvoltatorul imobiliar WDP Developement, care urmează să construiască în Parcul Industrial II de pe strada Ogorului un spaţiu de producţie de mare capacitate pentru producătorul de componente auto Inteva Product. Investiţia totală se va ridica la 12,2 milioane euro şi va duce la apariţia a 440 de locuri de muncă.
Între licitaţie şi negociere
Companiile care doresc să închirieze teren în parcurile industriale orădene o pot face prin licitaţie, pornind de la un tarif de 8 euro pe metrul pătrat pe 25 de ani pentru cele cu profil industrial sau de producţie, respectiv 9,5 euro pe metrul pătrat pentru cele axate pe servicii.
La finalizarea investiţiei, compania poate face demersuri pentru achiziţionarea terenului, concesiunea plătită urmând să se scadă din preţul tranzacţiei.
Pentru investiţiile de peste 5 milioane euro atribuirea terenului se face prin negociere directă. Marii investitori pot face demersuri pentru achiziţionarea amplasamentului după finalizarea unui procent de 15% din investiţie.
Loc există, investitori să fie...
Conform evidenţelor ADLO, la sfârşitul anului trecut Parcul Industrial I, din Şoseaua Borşului, cu o suprafaţă de 130 hectare, era ocupat în proporţie de 93% şi mai avea un disponibil de 9,3 hectare de teren.
La rândul său, Parcul Industrial II, din strada Ogorului, cu o suprafaţă de 85 hectare, era ocupat în proporţie de 42%, având încă 50 hectare de teren liber.
Parcul Industrial III, din strada Uzinelor, cu o suprafaţă de 15 hectare, era ocupat în proporţie de 52% şi are încă liberă o suprafaţă de 7,8 hectare de teren.
În ceea ce priveşte specificul lor, parcurile industriale I şi III sunt destinate firmelor cu profil de producţie şi industrie grea, în vreme ce parcul industrial II, situat în apropierea cartierului Grigorescu, este destinat doar celor axate pe industrie uşoară şi servicii.