Agenția de rating Fitch a revizuit la „negativă” perspectiva ratingului de țară, după ce în martie 2023 aceasta crescuse la „stabilă”. Ratingul actual este BBB-, iar reprezentanții Fitch subliniază că „incertitudinea politică a ajuns la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale”.
Hotnews.ro citează o informare a agenției Fitch, în care se subliniază că alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE. Asta arată o polarizare în creștere a societății.
Aceeași agenție de rating pomenește și de anularea alegerilor de către CCR, din cauza unor presupuse ingerințe electorale străine/ruse, după victoria surprizătoare, în primul tur, a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu.
Același site central de știri detaliază că perspectiva de țară poate fi negativă, stabilă și pozitivă. În martie 2023, România fusese crescută de la negativă la stabilă.
„Un guvern de coaliție pro-european format din 4 partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, mai arată specialiștii Fitch.
Totodată, agenția estimează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza din august de 7,2%. Deteriorarea fiscală mai mare reflectă creșterea cheltuielilor, inclusiv cu salariile din sectorul public și a pensiilor. Impactul majorării pensiilor din septembrie 2024 va crește presiunea fiscală în 2025, făcând consolidarea fiscală mai dificilă, conform aceleiași surse.
Fitch pomenește și de datoria publică a României, aflată în creștere. Agenția anticipează că datoria publică va ajunge la 62% din PIB în 2026.
Reacția lui Marcel Boloș
Chestionat de jurnaliști pe această temă, ministrul bihorean al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că deocamdată este doar „un semnal de alarmă”, dar că e nevoie de măsuri de consolidare fiscal-bugetară.
„O perspectivă negativă cumva trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmițarea deciziei în Parlament și de constituire a Guvernului. Deocamdată doar s-a tras semnalul de alarmă. Rămânem în continuare în categoria de rating BBB-minus și, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară ca să menținem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a spus el, potrivit Digi24.ro.
Întrebat despre posibile măsuri ca impozitarea progresivă sau creșteri de taxe, Boloș a spus: „acestea urmează să fie discutate în coaliție”, adăugând că, la final de an, urmează să fie emisă „ordonanța-trenuleț”, care include mai multe măsuri.