De peste o jumătate de an, Iosif Domian, un tânăr de 25 de ani din comuna Ţeţchea, aşteaptă scuze de la un poliţist care l-a înjurat. Tânărul a fost implicat într-o tamponare, iar poliţistul care l-a cercetat, agentul rutier Adrian Negruţ, l-a scos ţap ispăşitor din cauza unui conflict pe care omul legii îl avea, de fapt, cu patronul său, care îi stricase maşina personală lăsată la reparat.

Pentru că poliţistul l-a umilit de faţă cu o mulţime de oameni, bărbatul l-a reclamat pentru abuz în serviciu. Degeaba, însă. Procurorul pus să sancţioneze comportamentul deviant al subofiţerului i-a respins plângerea. Motivul? Vocabularul "miliţianului" nu e penal...

13 cu ghinion

08 Iosif Domian.jpgIncidentul dintre poliţist şi şofer s-a petrecut pe 13 februarie, în acest an, în jurul orei 10 dimineaţa, în intersecţia din preajma benzinăriei MOL de pe calea Clujului. Iosif Domian (foto), aflat la volanul unui BMW pe care l-a împrumutat din service-ul unde lucrează, a ieşit din benzinărie şi, în dreptul semaforului dinspre Metro, a fost lovit din spate de un Volkswagen, care a fost proiectat mai apoi într-un stâlp de iluminat.

La faţa locului a ajuns imediat un echipaj de Poliţie din care făcea parte şi agentul Adrian Negruţ. "Totul a decurs normal până când a apărut şeful meu. Când l-a văzut, poliţistul a devenit arţăgos, iar când am vrut să-i explic punctul meu de vedere despre tamponare mi-a retezat-o: "Tu să taci dracului din gură, că lucrezi la atelierul unde mi-au stricat maşina". Iar din drăcuieli nu m-a mai scos. Ba să tac dracului că-mi face dosar penal, ba să tac dracului că mă aranjează, ba să tac dracului că eu am permis de conducere de Spania şi o să văd eu ce o să mi se întâmple", povesteşte Domian.

Din ţânţar, dosar

Tânărul pretinde că, deşi tamponarea s-a produs clar din vina şoferului de la volanul Volkswagen-ului, care l-a lovit din neatenţie în spate, poliţistul a pus incidentul în cârca lui. "La sediul Poliţiei Rutiere, agentul s-a dus la şoferul celălalt şi i-a spus ce să scrie, iar apoi i-a cerut colegului său, Marcel Todoran, să întocmească procesul-verbal de sancţionare pe numele meu, motiv pentru care mi s-a reţinut şi permisul de conducere", afirmă Domian.

Revoltat de comportamentul poliţistului şi de faptul că, practic, acesta s-a răzbunat pe el din cauza unei probleme personale cu patronul său, bărbatul a contestat sancţiunea în instanţă, şi-a angajat avocat şi l-a denunţat pe Negruţ pentru abuz în serviciu. "Dacă el avea o problemă cu şeful meu, trebuia s-o rezolve cu el, nu să se răzbune pe mine, să mă înjure şi să mă amendeze pentru nimic. Măcar de şi-ar fi cerut scuze. Dar n-a făcut-o. E un abuz!".

Comportament exemplar

Plângerea lui Domian a ajuns chiar la şeful secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor, Adrian Iancu, care însă a avut altă părere. "Numai instanţa judecătorească este competentă să stabilească dacă procesul-verbal de contravenţie a fost legal întocmit. Dacă va respinge plângerea reclamantului, atunci înseamnă că şi măsurile dispuse de poliţist sunt legale. Dacă o va admite şi va anula sancţiunea, totuşi nu i se poate imputa nimic poliţistului, deoarece a acţionat în baza declaraţiilor date de persoanele aflate la faţa locului şi la sediul Poliţiei", spune procurorul, în rezoluţia sa. Pe româneşte, poliţistul are dreptate chiar şi atunci când greşeşte, doar pentru că e poliţist!

Cât priveşte jignirile adresate şoferului, procurorul are o explicaţie la fel de abracadabrantă, tot în favoarea subofiţerului. "În legătură cu expresiile folosite de sus-numit, şi anume « taci dracului din gură », se constată că acestea fac parte din vocabularul sus-numitului", a diagnosticat procurorul.

Nimic personal

Magistratul a găsit o scuză şi pentru ameninţările cu dosarul penal proferate de poliţist la adresa şoferului. "Cu privire la susţinerea sus-numitului (agentul Adrian Negruţ - n.r.) că va întocmi dosar penal, acest lucru e posibil în cazul când, după verificarea permisului de conducere, se constată că acesta nu este în regulă, fără alte semnificaţii pentru partea vătămată". Cum ar veni, o poate face, nu pentru că ar avea ceva personal, ci pentru că poate!

08 Bogdan Mester.jpgRezoluţia l-a lăsat cu gura căscată pe şofer, dar şi pe avocatul acestuia, Bogdan Meşter (foto), care o consideră mai mult o glumă decât un răspuns întemeiat pe argumente juridice. "Prefer să nu comentez motivele pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Rezoluţia vorbeşte de la sine. Noi suntem de părere, în continuare, că poliţistul şi-a folosit abuziv atribuţiile de serviciu, motiv pentru care vom uza de căile de atac", a declarat avocatul.

Altfel spus, printr-un alt proces, va ataca rezoluţia procurorului, pentru ca Parchetul să-şi facă datoria cu seriozitate. Va avea sau nu şanse de izbândă? Vorba lui Negruţ: dracu' ştie !


EU NU ÎNJUR!
Lucrat de "un dobitoc"

Deşi în mod normal ar trebui să fie mulţumit, culmea e că nici măcar poliţistului nu-i place soluţia procurorului. Iar asta pentru că, zice agentul Adrian Negruţ, el doar şi-a făcut datoria, fără să-l ameninţe pe şofer şi aplicându-i legal sancţiunea. Poliţistul spune că procurorul nici măcar nu l-a audiat şi, ca atare, nu avea de unde să-i cunoască vocabularul, ca să-i pună în cârcă un limbaj nepotrivit. "Eu nu am fost audiat la Parchet, ci doar de cei de la Serviciul de Protecţie Internă al Poliţiei. Nu ştiu de unde a scos procurorul că expresiile alea fac parte din vocabularul meu. Eu nu înjur", pretinde agentul.

Poliţistul susţine că acuzaţiile şoferului sunt minciuni, pentru că "nu eram tâmpit să-l înjur de faţă cu lumea", şi crede că a fost reclamat nu din "orgoliu", ci pentru că a fost pus de patronul respectivului, Ciprian Baba. "Un dobitoc", spune Negruţ, cu care este în conflict pentru că l-a "ţepuit". I-a distrus în service motorul maşinii şi a refuzat să-l despăgubească, profitând că nu i-a cerut chitanţă. "Dacă nu eram poliţist, îi dădeam foc la toată şandramaua". Aşa, însă, bine că este, totuşi, un om al legii şi nu pune foc pe unde vrea ca să-şi facă singur dreptate...