Un subofiţer al Poliţiei municipale a fost trimis în judecată săptămâna trecută de procurorii Parchetului Oradea pentru purtare abuzivă. Inculpatul este Hadrian Popa, agent în cadrul Biroului Ordine Publică, iar reclamantul un om de afaceri orădean, Darius Ţelea, pe care în urmă cu patru ani poliţistul l-a cotonogit taman în sediul instituţiei şi doar pentru că omul îl întrebase de soarta prietenilor săi, săltaţi din stradă pe motiv că ar fi fost turbulenţi.
Ironie e că Hadrian Popa nici nu e la prima abatere. În 2010 a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră după ce şi-a pus colegii să-i amendeze pe controlorii OTL care i-au taxat logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. Săptămâna trecută, de parcă trimiterea în judecată nu i-ar fi fost de-ajuns, poliţistul s-a trezit reclamat şi de o şoferiţă pe care ar fi făcut-o nesimţită şi înfumurată...
Distracţie în...cătuşe
Dosarul de purtare abuzivă întocmit pe numele agentului Hadrian Popa şi ajuns săptămâna trecută în faţa instanţei are la origini un incident petrecut în noaptea de 22/23 aprilie 2012 în centrul Oradiei, prezentat pe larg la vremea respectivă atât de presa locală, cât şi de ziarele naţionale.
Trei tineri, Răzvan Chiş, Gabriel Vaşadi şi Sebastian Lakatos, ieşiseră într-un club pentru a sărbători revederea cu Sebi, proaspăt întors din SUA pentru a se căsători cu logodnica sa. Cheful, la care a participat şi Diana, viitoarea soţie a lui Sebi, a durat până în jurul orei 4 dimineaţa, în clubul Juice, de unde apoi tinerii au pornit spre o staţie de taxi. Pe drum, însă, grupul a fost oprit de o patrulă formată dintr-un agent al Poliţiei Oradea şi un jandarm, care le-a cerut să se legitimeze.
Deranjaţi că oamenii legii le-au făcut solicitarea fără ca să se prezinte la rândul lor, tinerii au început să vocifereze, întreaga scenă fiind înregistrată de un martor şi postată pe Youtube. În filmare se auzea cum băieţii, iniţial calmi, devin dintr-o dată agresivi. "Am vorbit frumos, în p... mea. Ce aveţi cu noi? Îţi dau buletinul, în p... mea, să vezi cine îs! Ce p... mea are Poliţia în România asta?!", a izbucnit unul din tineri, care apoi şi-a cerut scuze "pentru expresie", dar a şi continuat. "Înţeleg să faceţi ce faceţi, dar nu aşa!", a spus el, ameninţându-l pe poliţist că "te calc în picioare", moment în care omul în uniformă a pulverizat spre grup cu spray iritant, iar jandarmul a dat alarma prin staţie, chemând maşina de intervenţie, aflată în apropiere.
Şi bătuţi, şi amendaţi
În urma scandalului, Răzvan Chiş, Gabriel Vaşadi şi Sebastian Lakatos au fost săltaţi şi duşi la sediul Poliţiei Oradea unde, spuneau ei, au fost ţinuţi mai bine de o oră, dar şi bumbăciţi pentru că nu au vrut să semneze procesele verbale de contravenţie completate de poliţişti, în care se arăta că au fost amendaţi cu 500 lei pentru "acţiuni ilicite contra ordinii şi liniştii publice în faţa pasajului Vulturul Negru", fără a se preciza în ce au constat "acţiunile". "N-am vrut să semnez, dar un poliţist m-a pocnit de câteva ori, mi-a sucit mâinile la spate şi m-a dat de mai multe ori cu capul de masă, ca şi cu o minge", a povestit Sebi BIHOREANULUI.
Între timp, la Poliţie a ajuns şi Diana, viitoarea lui soţie. Nefiind lăsată să intre, l-a sunat pe cumnatul lui Răzvan, Darius Ţelea, patron al unei firme de confecţii metalice. Acesta a venit imediat, dar n-a avut mai mult noroc. Dimpotrivă. "Un agent, pe care ulterior am aflat că-l cheamă Hadrian Popa, m-a luat la pumni în sala de aşteptare, m-a târât în curtea Poliţiei şi a continuat să mă lovească până când a venit Diana, care îi striga să se oprească", a spus tânărul.
Văzând că lucrurile au scăpat de sub control, Darius a sunat un avocat. Abia când acesta a ajuns la Poliţie, Sebi, Gabi şi Răzvan au fost eliberaţi, nu înainte însă de a fi puşi să se spele, pentru a-şi şterge sângele de pe faţă.
Bătăuş iertat
Hotărârea cu care poliţiştii au "aplicat legea" în cazul lui Gabriel, Sebastian şi Răzvan i-a băgat pe toţi trei în spital, iar Răzvan a şi fost operat pentru fractura nazală suferită. Cu toate acestea, niciunul n-a reclamat agresiunea, rezumându-se să-şi povestească păţania ziariştilor şi pe reţelele de socializare. A făcut-o, în schimb, Darius Ţelea (foto). "Nu am vrut să păţească nimeni ce am păţit eu", explică acesta motivul.
În urma plângerii formulate, agentul Hadrian Popa s-a ales cu dosar penal pentru purtare abuzivă. Iniţial, în februarie 2014, acesta a fost închis de procurorii Parchetului Oradea cu o soluţie de scoatere de sub urmărire penală, poliţistul scăpând doar cu o simplă mustrare şi o amendă administrativă de 500 lei, pe motiv că faptele nu ar prezenta pericolul social al unei infracţiuni.
Nemulţumit de soluţie, Ţelea a atacat-o, adresând o plângere şefului Parchetului, Gheorghe Vidican, iar apoi, când aceasta i-a fost respinsă, a perseverat, deschizând un proces la Judecătorie. "Consider că povestea a fost tratată cu mult prea multă superficialitate. Eu nu i-am greşit cu nimic acelui poliţist. M-a atacat şi m-a lovit fără motiv", spune Ţelea. Iar Judecătoria i-a dat dreptate. Pe 14 iunie 2014, instanţa a admis plângerea tânărului şi a dispus reluarea anchetei.
La loc comanda
Până ca procurorii să dea o nouă soluţie, au trecut încă aproape alţi doi ani, timp în care ancheta a bătut pasul pe loc. Cercetările s-au urnit abia în februarie acest an, când Ţelea a fost chemat la Parchet şi întrebat dacă e de acord să fie testat cu aparatul poligraf.
"Am acceptat şi eu, şi cei doi martori care au fost de faţă când poliţistul m-a lovit, iar rezultatul a arătat că spunem adevărul. Poliţistul, în schimb, care tot timpul a negat că m-ar fi lovit, a refuzat să se supună testului", povesteşte tânărul.
Urmarea? Săptămâna trecută, agentul Hadrian Popa a fost trimis în judecată şi, dacă va fi condamnat, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau amendă. Şi, evident, să fie dezbrăcat de uniformă...
CU PROBLEME
Dintr-o anchetă în alta
Acuzaţiile de abuz aduse de Darius Ţelea agentului Hadrian Popa nu reprezintă o noutate. În 2009, tot BIHOREANUL a dezvăluit că poliţistul, la vremea respectivă subofiţer în cadrul Serviciului Rutier, şi-a pus colegii să amendeze un controlor OTL care îi sancţionase logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. Slujbaşul OTL s-a ales cu o amendă de 540 lei fiindcă nu avea triunghiuri reflectorizante şi trusă medicală, dar l-a reclamat şi el pe poliţist pentru abuz, iar acesta a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră.
Hadrian Popa a susţinut atunci că povestea avea cu totul alt substrat, şi anume că ar fi fost pedepsit pentru că "s-a luat" de cine nu trebuia, făcându-i dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate unuia dintre amicii şefului Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa. De altfel, logodnica lui a şi făcut mai multe petiţii, adresate inclusiv şefului Guvernului, în care reclama abuzul, fără succes, însă.
Trimis acum în judecată pentru purtare abuzivă, agentul Hadrian Popa mai are un dosar penal, pentru abuz în serviciu, ca urmare a unei reclamaţii făcute de o şoferiţă pe care anul trecut, pe 12 august, ar fi repezit-o în trafic după ce i-a cerut să se legitimeze.
"Clienta mea a fost oprită de un echipaj de poliţişti între care s-a numărat şi Hadrian Popa. Acesta a ridicat tonul la ea şi a jignit-o, numind-o nesimţită şi înfumurată, iar apoi i-a spus că i-a aplicat amenda maximă de 1.000 lei pe motiv că «nu cred că va fi o problemă să plătiţi având în vedere bolidul pe care îl conduceţi»", a povestit BIHOREANULUI avocatul orădencei, Bogdan Meşter.