Campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie nu este peste tot liniștită în Bihor. Biroul Electoral Județean a avut de rezolvat contestații față de deciziile unor Birouri Electorale locale privind sesizarea parchetelor, inclusiv a DNA Oradea, în urma unor plângeri depuse împotriva unor primari în funcție sau chiar a unor partide ori a unor persoane din componența Birourilor.

Dintre cele opt hotărâri adoptate de Biroul Electoral Județean Bihor în această campanie, jumătate, adică patru, se referă la reclamații formulate împotriva primarilor din comuna Brusturi și din municipiul Salonta.

UDMR hărțuiește „bătrâni și bolnavi”

În Salonta, Biroul Electoral de Circumscripție a decis pe 30 mai să respingă nu mai puțin de trei sesizări formulate împotriva primarului Török László, candidat al UDMR pentru un nou mandat, precum și împotriva partidului acestuia.

Hotărârea de respingere a celor trei sesizări nu lămurește motivele pentru care au fost făcute plângerile, ci doar că în cazul a două dintre acestea nu au fost semnate, iar în cazul celei de-a treia, care a fost asumată de salontanul Gyulai Sándor Attila, că este „prematură”.

BIHOREANUL a aflat că Gyulai, care este și candidat la Primăria Salonta din partea Partidului Patrioților Români, a acuzat faptul că activiști ai UDMR ar fi hărțuit doi concitadini „bătrâni și bolnavi”, o femeie de 82 ani „operată pe creier în urma unui accident vascular cerebral” și un bărbat de 92 ani „aproape orb”, pentru a-i convinge ca în ziua scrutinului, pe 9 iunie, să meargă la votare și să voteze candidații UDMR, în ciuda faptului că amândoi au cerut să fie lăsați în pace.

„Acesta nu este un caz izolat în oraș, dar din păcate mulți oameni nu îndrăznesc să sesizeze astfel de cazuri de teama răzbunării liderilor UDMR”, a scris Gyulai în sesizarea care i-a fost respinsă inițial de BEC Salonta, iar apoi și de BEJ Bihor, pe considerentul că „nu există nicio probă a unor presiuni făcute asupra alegătorilor pentru a-și exercita votul forțat în favoarea unui anumit partid”, dar și că „alegerile încă nu au avut loc, astfel încât este prematur să se discute despre fraude electorale care nu au avut cum să se producă până în prezent din lipsa unui scrutin efectiv”.

Primar pe mâna DNA

Pe de altă parte, BEJ Bihor a menținut pe 24 mai o hotărâre a BEC Salonta adoptată în 20 mai în urma unei plângeri formulate chiar de reprezentanta în BEC a unei formațiuni, împotriva primarului Török László.

Anca Nan, reprezentantă a Pro România, a sesizat BEC Salonta cu privire la faptul că pe 18 mai Primăria a finanțat o manifestare denumită „Dropia”, pe care a „lipit-o” și de Ziua Copilului (serbată însă pe 1 iunie), și în cadrul căreia au fost oferite consultații dentare gratuite pentru copii, inclusiv din partea unui stomatolog care candidează la Consiliul Local Salonta din partea UDMR.

De asemenea, Nan a reclamat și faptul că din BEC Salonta face parte, în baza unei dispoziții de numire semnate de primarul Török, o funcționară a Primăriei care, pe de o parte, este mătușa candidatului USR la Primărie, iar pe de altă parte aceasta, în calitate de șefă a serviciului de Evidența Populației din cadrul Primăriei, ar fi furnizat BEC Salonta cifre privind numărul de alegători în neconcordanță cu informații furnizate de Institutul Național de Statistică.

Anca Nan a obținut din partea BEC Salonta o hotărâre pentru sesizarea, în legătură cu aceste fapte, a DNA Oradea și a Parchetului din Salonta. Deși edilul salontan a contestat hotărârea la BEJ Bihor, acesta a menținut-o.

Contactată de BIHOREANUL, Nan a refuzat să ofere detalii, la fel procedând și primarul Salontei, Török László. Cu toate astea, ziarul a aflat că între cei doi există un conflict vechi, în condițiile în care femeia este juristă în cadrul Primăriei locale, iar în trecut a formulat și alte plângeri penale împotriva lui Török, inclusiv la DNA Oradea, ele soldându-se cu neînceperea urmăririi penale.

Pentru lemne da, pentru buldoexcavator ba

BEJ Bihor a avut de soluționat și un dosar ce o privea pe controversata primăriță PSD a comunei Brusturi, Livia Bârlău. Față de aceasta, BEC Brusturi a hotărât pe 23 mai ca în urma unei plângeri formulate de trei consilieri PNL și un consilier PSD, să sesizeze Parchetul Aleșd cu privire la faptul că Bârlău ar fi comis infracțiunea de mituire a alegătorilor. Femeia era acuzată că a dispus distribuirea de lemne de foc cu prioritate pentru cetățeni care i-au promis că o votează, încălcând un regulament adoptat de Consiliul Local ce impune distribuirea lemnelor de foc în ordinea înregistrării cererilor din partea cetățenilor.

Pe de altă parte, în aceeași zi BEC Brusturi a decis să nu sesizeze Parchetul pentru o altă faptă sesizată de aceiași consilieri locali, și anume că Bârlău a dispus sau permis ca buldoexcavatoristul Primăriei, candidat pe lista PSD la Consiliul Local, să lucreze în zile de sâmbătă și duminică pentru a repara o stradă unde locuiește un alt candidat PSD, cu toate că aceasta nu a fost întăbulată ca aparținând comunei. Biroul Electoral local a luat această decizie însușindu-și apărarea primăriței, care a afirmat că, deși strada respectivă nu a fost întabulată, ea aparține totuși comunei.

Împotriva acestei hotărâri a făcut contestație la BEJ Bihor un localnic, Gheorghe Platona, care a susținut că strada respectivă se află pe un teren aflat în proprietatea comunei Tileagd, însă Biroul Electoral Județean a respins-o, reținând că strada ar fi totuși în inventarul public al comunei Brusturi.

A uitat că merge la nuntă...

BEJ Bihor a avut de soluționat și mai multe contestații împotriva unor decizii ale Birourilor Electorale locale vizând înlocuirea unor reprezentanți ai unor partide în birourile secțiilor de votare.

USR ceruse, de pildă, înlocuirea propriului reprezentant în biroul secției de votare din satul Orvișele, pe motiv că respectiva persoană și-a amintit că pe 9 iunie, în ziua alegerilor, ar urma să participe la „nunta unei rude de gradul IV”, iar BEC Brusturi a respins cererea, arătând că „intervenția unei situații familiale fără a fi precizată și dovedită” nu justifică cererea de înlocuire.

O altă plângere respinsă de BEJ Bihor se referă la contestarea unei decizii a BEC Holod, unde un localnic a „pârât-o” pe președinta biroului secției de votare din satul Valea Mare de Codru că a participat la o întâlnire electorală a candidatului PNL la Primăria comunei Holod. Și BEJ a respins plângerea prin care se cerea înlocuirea președintei, arătând pe de o parte că respectiva persoană nu este membră PNL ori a  altui partid, iar pe de altă parte că orice cetățean are dreptul constituțional de a asista la întâlniri electorale, așadar nu este într-o situație de incompatibilitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!