Miercuri, până la ora 13, în cimitirul municipal au intrat nu mai puţin de 700 de autovehicule. Administraţia apreciază că până la prânz în cimitir au intrat nu mai puţin de 17.000 de vizitatori. "Profitând de vremea bună, orădenii au venit încă de dimineaţă, în număr mare, să facă ultimele pregătiri pentru ziua morţilor", a declarat Teodor Vaida, administratorul cimitirului municipal.

Numărul mare de vizitatori a făcut ca traficul către intrarea în cimitir pe strada Universităţii şi arterele adiacente să de desfăşoare cu dificultate, şirul de maşini întinzându-se pe zeci de metri. La fel, deşi OTL a suplimentat numărul de curse pe această rută, autobuzele circulau încărcate până la refuz.

În ciuda numărului mare de vizitatori, vânzătorii de flori din staţia de autobuz, mult mai numeroşi decât în anii anteriori, se plângeau că vânzările merg prost. Preţul unui buchet de flori începea de la 2-3 lei şi urca până la 10 lei în cazul jerbelor. "Sunt aici flori pentru toată Oradea, dar lumea nu prea cumpără. Mulţi vin cu florile de acasă că sunt pline pieţele de ele", se plânge o florăreasă.

Pentru a fluidiza traficul la intrarea în cimitir administraţia a suplimentat numărul de agenţi de pază şi oameni de ordine, iar încasarea de bilete pentru vizitatorii care intră cu maşina se face prin doi taxatori în loc de unul.

"Accesul auto în cimitir se va mai face doar până deseară la ora 21 cu intrare pe poarta principală şi ieşire pe poarta dinspre cartierul Europa. Mâine accesul auto în cimitir va fi interzis cu excepţia vechiculelelor deţinute de persoane cu handicap", a declarat Teodor Vaida.

Administraţia cimitirului pune la dispoziţia vizitatorilor care vor să facă curăţenie la morminte sape şi lopeţi cu titlu gratuit pe bază de buletin şi a amenajat chiar la intrare o expoziţie cu cele mai importante monumente funerare din cimitir. Expoziţia în aer liber va fi menţinută vreme de trei zile.

Pentru a evita, pe cât posibil, aglomeraţia de ziua morţilor, joi, cimitirul va rămâne deschis până la ora 24 şi nu se vor oficia înmormântări. "Deşi nu se vor face înmormântări, reprezentanţii cultelor catolic, reformat şi greco-catolic vor ţine, joi, de la ora 13, în capelele din cimitir slujbe de pomenire pentru cei înmormântaţi aici", a mai spus administratorul cimitirului.

Conducerea Cimitirului Municipal face apel la orădenii care fac curăţenie la mormintele celor dragi să depoziteze resturile vegetale la marginea rândurilor, pentru a putea fi ridicate de cei care se ocupă de salubritatea cimitirului şi nu pe mormintele învecinate, chiar dacă par abandonate.