Valul trei al pandemiei de Covid-19 loveşte din plin, iar presiunea în spitale creşte, inclusiv în Oradea, din cauza infecţiilor tot mai numeroase.
Un singur loc disponibil la ATI Covid în Oradea
Aproape toate paturile de terapie intensivă destinate acestei patologii în Oradea sunt ocupate, după cum precizează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. "Miercuri dimineaţă, la ora 9, mai era un singur loc disponibil, la secţia ATI Covid de la Spitalul Pelican", a declarat BIHOREANULUI şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Potrivit acesteia, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea sunt ocupate toate cele 34 paturi din secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă Covid, la Spitalul Pelican sunt ocupate 19 din 20, iar la Spitalul Judeţean toate cele 15 din 15 ATI Covid.
"Dacă va fi nevoie, atunci vom face o reconsiderare a acestor cazuri şi putem extinde capacitatea", a mai declarat dr. Rahotă, adăugând că, împreună cu managerii celor 3 spitale care tratează în prezent pacienţi cu Covid, se vor lua măsuri pentru a gestiona situaţia în cazul în care spitalele vor depăşi capacitatea de a trata pacienţi infectaţi şi în stare gravă.
"Consider că judeţul Bihor ar avea suficiente paturi. Problema este că sunt şi alte persoane, non-Covid, care au nevoie de serviciile ATI", a mai adăugat Rahotă.
De precizat că la Oradea sunt internaţi nu doar pacienţi din judeţul Bihor, ci şi din alte judeţe, cum ar fi Satu Mare.
În Bihor, miercuri dimineaţă erau înregistrate 1.387 cazuri active de Covid, 52 de bihoreni fiind la Terapie Intensivă.
Tratați Covid-ul din timp!
Presiunea tot mai mare în spitale este cauzată de agravarea stării de sănătate, pe fondul faptului că bolnavii infectați se tratează acasă şi se prezintă la spital în ultimul moment, când sunt în stare gravă.
De altfel, autorităţile au lansat în repetate rânduri apeluri la adresa populaţiei, îndemnâd persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale, pentru testare şi luare în evidenţă, şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă.
Criză la ATI în toată țara
În contextul creșterii numărului cazurilor grave, toată țara se confruntă cu aglomerări în secțiile de Terapie Intensivă de Covid, cu atât mai mult cu cât, pe fondul descreșterii numărului de cazuri de la începutul anului, mai multe asemenea secții și-au restrâns numărul de paturi.
Premierul Florin Cîțu a declarat marți că există rersurse necesare pentru creșterea numărului de paturi la ATI, arătând că de la începutul anului numărul de paturi a scăzut, în acest moment România având 1.408 locuri la ATI pentru pacienții COVID-19. „Am decis să creștem la 1.600 numărul de paturi ATI în perioada următoare. Nu lipsesc resursele”, a spus Cîțu.
De altfel, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, marţi, o videoconferinţă cu managerii spitalelor din judeţe, analizând măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor Covid-19 în secţiile de terapie intensivă.
"În urma discuţiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora. Cele 140 de paturi identificate astăzi se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară care au fost suplimentate ieri în unităţile sanitare bucureştene", explică un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Rămâne de văzut cum va fi gestionată situaţia, dat fiind numărul tot mai mare de cazuri grave și amploarea acestora.