Relaţia constructorului Beniamin Rus cu preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle e ca-n bancul cu iepuraşul. Întâi ia bătaie pentru că are ţigări cu filtru, apoi pentru că are fără filtru, iar când şi-a cumpărat de toate e cotonogit că n-are căciulă.

Văzând că Drumuri Bihor, una din firmele lui Rus - în care, culmea, e acţionar minoritar şi CJ Bihor - nu poate fi eliminată din licitaţia pentru reabilitarea unui drum judeţean, Ţîrle a anulat procedura invocând lipsa fondurilor necesare. Sesizat de Rus, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a obligat însă CJ să continue licitaţia!

Licitaţie cu "bube"

Organizată în decembrie 2010, licitaţia pentru reabilitarea a 5 kilometri din drumul judeţean DJ 108 Bucea-Bulz-Vadu Crişului nu a fost declarată adjudecată nici până acum. Cum lucrarea urma să fie câştigată de firma Drumuri Bihor, patronată de Beniamin Rus, duşman declarat al preşedintelui Radu Ţîrle, funcţionarii au amânat pronunţarea o jumătate de an. Iar la sfârşitul lui aprilie, după ce, la cererea lor, firma şi-a prelungit în fiecare lună garanţia bancară de 50.000 euro pentru a nu fi eliminată din concurs, au luat măsura extremă: licitaţia a fost anulată. Motivul? Lipsa fondurilor!

Beniamin Rus aruncă toată vina pe Ţîrle. "Preşedintele a cerut funcţionarilor să ne scoată din joc. S-au perpelit luni de zile cum să facă şi, dacă nu au putut, au anulat licitaţia".

Continuaţi licitaţia!

n consecinţă, constructorul s-a plâns CNSC, care, pentru prima oară, i-a dat dreptate. Şi-ncă de o manieră radicală. Pe 25 mai, instituţia a dispus CJ continuarea licitaţiei începută în 2010, remarcând că la acea dată erau pregătiţi 400.000 lei pentru lucrare, bani care nu s-au mai regăsit în bugetul pe 2011. CNSC a reţinut că CJ a tergiversat în mod impardonabil şase luni adjudecarea licitaţiei, silind ofertantul să îşi imobilizeze 50.000 euro cu titlul de garanţie.

Consiliul a arătat că CJ a fost în culpă de la bun început. În primul rând, deşi adjudecarea ofertelor nu poate depăşi 20 de zile şi, doar excepţional se poate prelungi o singură dată, comisia a "întins" evaluarea pe 150 de zile. Apoi, CNSC a reţinut că membrii comisiei ştiau încă din martie, după adoptarea bugetului pe 2011, că lucrarea a rămas fără finanţare, dar au anulat licitaţia abia în aprilie.

Cum, la solicitarea CNSC de a prezenta proiectul de buget, CJ Bihor a trimis doar bugetul deja adoptat de consilierii judeţeni, Consiliul a concluzionat că Rus avea dreptate, şi anume că administraţia judeţeană avea bani de reparaţii, pentru că a finanţat mai multe drumuri, dar nu a alocat în mod intenţionat fonduri lucrării care urma să fie "luată" de Rus. În acest context, decizia a fost clară: "Consiliul anulează măsura de anulare a procedurii dispusă de autoritatea contractantă, pe care o obligă la continuarea procedurii în maxim cinci zile"!

La tribunal

Decizia CNSC a declanşat valuri în Consiliul Judeţean. Ţîrle a împărţit bugetul pe 2011 fără să ţină cont de reabilitarea celor 5 kilometri din DJ 108 şi refuză să continue licitaţia. "Dacă lucrarea nu e cuprinsă în bugetul pe 2011, banii fiind alocaţi prin hotărâre de Consiliu pentru alte investiţii, nu văd cum am putea finaliza licitaţia şi din ce fonduri am putea plăti constructorul", spune Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ.

Juriştii au şi atacat în instanţă soluţia CNSC. "Am formulat o plângere la Curtea de Apel Oradea şi aşteptăm stabilirea unui termen", spune Cristina Micula, şefa Biroului Achiziţii. Până atunci, măcar un lucru e evident, şi anume că războiul dintre Ţîrle şi Rus a ajuns la faza de gherilă: dacă niciunul nu poate învinge, fiecare îl încurcă pe celălalt...


CARE PE CARE
Ţîrle contra Rus

Războiul dintre Rus şi Ţîrle a început în 2008, când proaspătul şef al CJ a stopat licitaţia pentru modernizarea drumului Ianoşda-Bicaciu, care urma să fie adjudecată de Selina, invocând că lucrarea nu este prioritară, pentru ca la sfârşitul anului să o atribuie firmei Asfamixt, patronate de liberali, chit că ceruse cu 25% mai mulţi bani. Conflictul a continuat cu împărţirea judeţului în cinci zone, pentru ca Rus să nu mai poată profita de mărimea firmei sale şi să câştige toate lucrările de deszăpezire şi întreţinere a drumurilor, şi a culminat cu scandalul privind reabilitarea Muzeului Ţării Crişurilor, în care Ţîrle l-a acuzat pe Rus că a lucrat prost, iar Rus pe Ţîrle că nu vrea să plătească.

Mai multe detalii despre mărul discordiei dintre şeful CJ şi patronul Selina, citiţi în articolul "Drum în pustie: Radu Ţîrle face exact risipa pe care o condamna în campania electorală!