Persoanele care, anul trecut, au realizat şi alte venituri decât cele din salarii sunt obligate să îşi declare câştigurile până pe 27 mai, au transmis joi reprezentanţii Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor.

Cine depune Declaraţie

Este vorba despre Declaraţia 212, sub denumirea oficială "Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, care conţine raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024. 

Declarația unică reprezintă formularul prin care persoanele care înregistrează alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și implicit plătesc impozitul și contribuțiile sociale datorate la stat. Declarația se completează cu informațiile referitoare la veniturile realizate în anul precedent și cu cele estimate pentru anul în curs. Potrivit acestei declarații, se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și implicit impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs.

Printre veniturile ce trebuie raportate prin declaraţia unică sunt cele din chirii (pentru anul trecut, impozitul datorat în aceste cazuri este de 10%).

De precizat că, în anumite condiții, contribuabilii pot opta pentru deducerea unor cheltuieli. Cu alte cuvinte, pot să scadă din impozit anumite lucrări făcute în casă, de exemplu.

Prin declaraţia unică se raportează şi câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni tranzacţionate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate tot cu un impozit de 10%.

Cei care obţin câştiguri din vânzare de acţiuni prin tranzacţii efectuate prin brokeri români beneficiază de o impozitare redusă, de 1% sau 3%, în funcţie de perioada de deţinere a acţiunilor. În acest caz, însă, impozitul se reţine de către broker, pierderile nu pot fi reportate şi compensate, iar persoana fizică nu trebuie să depună declaraţia unică pentru raportarea impozitului pe venit.

Bolizi cu suprataxă

De la 1 ianuarie 2024, autorităţile au introdus un impozit suplimentar pentru proprietarii de bunuri mobile şi imobile de mare valoare.

Persoanele fizice care au în proprietate clădiri rezidenţiale situate în România cu o valoare a clădirii de peste 2,5 milioane lei datorează un impozit de 0,3%, aplicat asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către autorităţi prin decizie de impunere şi plafonul de 2,5 milioane lei. Impozitul se va declara şi plăti până la data de 30 aprilie a anului pentru care se datorează.

De asemenea, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România, cu o valoare de achiziţie individuală de peste 375.000 lei datorează un impozit de 0,3% aplicat asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei. Acest impozit se va declara şi plăti până la 31 decembrie a anului pentru care se datorează.

De precizat că aceste impozite suplimentare nu se vor raporta prin intermediul declaraţiei unice, ci printr-un formular separat, care urmează să fie publicat de către autorităţi.