Vestea s-a răspândit mai repede ca gripa. "Curtea de Conturi vrea să ne taie salariile la jumătate!", merge vorba din gură în gură. Ideea le dă frisoane angajaţilor Primăriei.

După reducerea cu 25% a salariilor impusă de Guvernul Boc şi tăierea tuturor primelor salariale, funcţionarii se văd puşi în faţa unei noi înjumătăţiri a veniturilor prin desfiinţarea drepturilor speciale. Culmea e că echipa de control vrea să ceară retroactiv şi banii încasaţi în 2010 sub forma aşa-numitelor drepturi speciale. Cam 8.000 lei pe om!

Penalizare cu "amendă"

A fost taxat Consiliul Judeţean, acum se pregăteşte Primăria. La doar câteva luni după ce a măcelărit salariile funcţionarilor de la judeţ, Curtea de Conturi se pregăteşte să taie şi veniturile salariaţilor municipalităţii. BIHOREANUL a aflat că, potrivit raportului preliminar redactat după controlul încheiat săptămâna trecută, inspectorii Curţii vor să ceară municipalităţii să recupereze de la angajaţii Primăriei, ai Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO) şi ai Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) nu mai puţin de 1,2 milioane de lei, sumă plătită în 2010 cu titlul de drepturi speciale şi bani de haine.

Situaţia e atât de gravă încât conducerea Primăriei refuză să vorbească. "Controlul s-a încheiat, am avut o conciliere în care fiecare ne-am susţinut argumentele. Acum aşteptăm concluziile finale", spune primarul Ilie Bolojan. Edilul nu pare, însă, nerăbdător să primească răspunsul. Pentru că îl bănuieşte...

10 Gheorghe Bejan.jpgLa rându-i, conducerea sindicatului Civica reacţionează ca paramedicii la locul unei catastrofe. "Le-am cerut colegilor să-şi păstreze calmul. Nu are rost să inducem panica şi să inflamăm spiritele", spune preşedintele Gheorghe Bejan (foto). La fel ca primarul şi ca sindicalistul, majoritatea şefilor din Primărie se tem şi ei să vorbească despre reducerea salariilor. Ca să nu "cheme" nenorocirea sfidând echipa de control...

"Temă de casă"

Orice menajamente sunt, însă, inutile. Dintre toate primăriile mari din Ardeal, doar Oradea mai plătea drepturi speciale şi bani de haine. Acestea se acordă în baza contractului colectiv de muncă semnat cu sindicatul, document care, teoretic, este legea părţilor, şi care a fost avizat la nivelul ministerelor Muncii, Finanţelor şi Administraţiei şi Internelor. Celelalte primării au anulat plăţile de bună voie sau silite. "Primăria Zalău a renunţat la aceste drepturi chiar în timpul controlului Curţii de Conturi, numai să nu fie puşi oamenii să returneze banii", povesteşte un funcţionar.

BIHOREANUL a aflat că, în goană după bani la buget, conducerea Curţii de Conturi a României a avertizat încă din primăvară structurile din judeţe să fie nemiloase, chiar cu riscul ca ulterior instanţele de judecată să infirme soluţiile stabilite de inspectori. "Practica neunitară a instanţelor de judecată, care în unele cazuri au admis că drepturile acordate în baza unui contract sau acord colectiv de muncă sunt legale, iar în alte cazuri că sunt nelegale, nu este de natură a sista efectuarea acţiunilor de control sau audit", se arată în îndrumările conducerii Curţii de Conturi. Altfel spus, inspectorii trebuie să "taie" toate drepturile speciale, chiar cu riscul ca "instanţele judecătoreşti să oblige Curtea de Conturi la plata cheltuielilor de judecată".

În aceste condiţii, e limpede de ce echipa care a făcut controlul la Primărie e opacă la argumente şi declară nelegale drepturile speciale. Pentru prima dată în 11 ani, de când administraţiile locale au tot fost verificate şi nu s-a constatat nicio problemă!

Cu dreptul în mână

Adevărul e că funcţionarii şi-au păstrat drepturile speciale doar pentru că Primăria Oradea nu a sărit calul. Dacă alte primării dădeau şi 1.500-2.000 lei pe lângă salariu, Oradea s-a mulţumit şi cu 500 lei.

Puţini ştiu că sistemul aplicat la nivel naţional a fost gândit în 2001 de Marcel Boloş, pe atunci directorul economic al Administraţiei Patrimoniului Imobiliar, pentru a proteja angajaţii cu cele mai mici salarii. Astfel, cei cu venituri până în 1.700 lei (peste 75% din funcţionarii Primăriei), primeau 535 lei în plus. În schimb, cei cu venituri între 1.700 şi 2.200 încasau 482 lei, iar celor cu venituri peste 2.200 le reveneau 429 lei. Acestora li se adăugau, trimestrial, câte 550 lei (sumă fixă), cu titlul de bani pentru haine.

Cifrele sunt însă înşelătoare, pentru că e vorba de sume brute. După plata impozitelor, funcţionarul rămânea cu circa 60% din banii pentru care semna statele de plată. Dacă se mai adaugă şi faptul că lefurile au fost reduse anul trecut cu 25%, iar al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi stimulentele au fost anulate, pentru angajaţii obişnuiţi să muncească în "regim Bolojan", mult şi fără şpagă, nu mai e nicio afacere să fie funcţionari la Primărie.

Cui nu are i se va lua...

Partea cea mai perversă este că angajaţii cu cele mai mici salarii vor pierde cei mai mulţi bani. Spre exemplu, un funcţionar care acum duce acasă 1.300 lei, aşa cum se întâmplă cu majoritatea, va primi pe viitor undeva la 800 lei. Şi nici această sumă nu va fi întreagă, pentru că va trebui să restituie Primăriei, în rate eşalonate pe trei ani, cei 8.620 lei încasaţi în 2010 ca drepturi speciale şi bani de haine.

Din acest motiv, mulţi angajaţi se şi pregătesc să plece. "Sunt însurat, am copil, trebuie să fac ceva. Îmi caut de lucru "afară" ca să îmi pot plăti ratele", spune un funcţionar.

10 Marcel Bolos.jpgCel mai repede îşi vor găsi de lucru specialiştii în atragerea de fonduri europene, angajaţii ideali de care Primăria are nevoie. "În doi ani am pierdut 10 oameni. Mă aştept să plece şi alţii. Avem colegi care în 2009 câştigau 400 de euro pe lună, iar acum câştigă în privat 2.000 euro!", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Iar situaţia se aplică tuturor inginerilor, contabililor sau juriştilor competenţi, pe care primarul Bolojan riscă să îi piardă. Nu de alta, dar a fost lăsat fără cel mai important mecanism de stimulare. Banii la care angajatul avea dreptul pentru munca sa...


DUPĂ BUGET
45
la sută din angajaţii Primăriei câştigă sub 1.000 lei pe lună


"Când a venit primar, Bolojan a dat afară 200 de oameni spunând că vom munci mai mult, dar pe bani mai mulţi. După trei ani s-a adeverit doar faptul că muncim mai mult. Banii sunt tot mai puţini..."

funcţionar


CONTROL "LA SÂNGE"
Actele pe masă!

Curtea de Conturi a decis să declare drepturile speciale ca nelegale la fix şase luni înainte să fie desfiinţate de noul Cod al Muncii. Funcţionarii bănuiesc că toată tevatura are însă substrat politic. Nu de alta, dar la verificările făcute la AIO şi ASCO, plăţile drepturilor speciale au fost considerate legale, iar când echipa de control s-a mutat la primăria condusă de liberalul Ilie Bolojan acestea au devenit brusc ilegale! Ca să nu fie discuţii, Curtea de Conturi a revenit ulterior, taxând inclusiv angajaţii AIO şi ASCO.

Mai mult, pentru prima dată în istoria controalelor făcute la Primărie, inspectorii Curţii de Conturi au mers până acolo încât au ieşit în teren şi au dat "cep" covoarelor de asfalt turnate anul trecut pe străzile oraşului pentru a verifica dacă acestea au grosimea din proiecte. Inspectorii au făcut controale încrucişate, inclusiv la constructorul Podului Sovata, pentru a vedea dacă grinzile pentru pod chiar există. Deoarece n-au descoperit nereguli majore, au "amendat" doar angajaţii Primăriei, la salarii...