Lucrările de reabilitarea a Pieţei Unirii au fost devansate cu o jumătate de an de o avarie apărută săptămâna trecută la reţeaua de termoficare.

"CET înlocuieşte porţiunea de reţea avariată, dar lucrările nu se vor opri aici, ci vor continua cu înlocuirea tuturor conductelor din piaţa centrală, pentru ca în primăvara anului viitor aceasta să intre în reabilitare", spune viceprimarul Gheorghe Carp. Investiţia prevede pavarea pieţei centrale şi transformarea ei într-o zonă pietonală. Cum a fost odată...

Se înlocuiesc reţelele

Demararea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii a fost forţată de o avarie apărută la magistrala de termoficare pe porţiunea din vecinătatea Palatului Episcopiei Greco-Catolice. "Dacă tot a trebuit înlocuită o porţiune din conductă am hotărât să începem înlocuirea tuturor reţelelor, profitând de vremea bună din această toamnă", spune viceprimarul Gheorghe Carp. Lucrările la reţeaua de termoficare pe porţiunea afectată de avarie se vor finaliza undeva pe 20 octombrie, dar strada nu va mai fi asfaltată la loc. Electrocentrale, Compania de Apă, Electrica şi ceilalţi furnizori de utilităţi au acum ocazia să îşi înlocuiască reţelele cu altele noi. Primăria avertizează companiile că după reamenajarea zonei Pieţei Unirii nu va mai putea fi spartă cel puţin 5 ani.

Viceprimarul spune că, în prima fază, lucrările se vor face fără să afecteze orădenii sau traficul auto. "În paralel, vom înlocui şi reţeaua secundară de termoficare pe porţiunea cuprinsă între Biserica cu Lună şi strada Vasile Alecsandri, dar acest lucru nu va afecta nici şoferii, nici consumatorii din zona centrală".

Piaţa cu fântâni

Reabilitarea Pieţei Unirii se va face din fonduri europene, costurile investiţiei fiind estimate la 5 milioane de euro. "Contractul de finanţare va fi semnat în octombrie, dată după care vom începe organizarea licitaţiei pentru ca lucrările efective să înceapă în martie, anul viitor", spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Investiţia va afecta o suprafaţă de două hectare şi presupune dalarea întregii zone, înlocuirea iluminatului public, a mobilierului stradal, restaurarea coronamentului statuii Voievodului Mihai Viteazul, reamenajarea celor două fântâni dezafectate în perioada interbelică şi reamenajarea altor trei, din care una chiar în faţa Pasajului Vulturul Negru. Practic, toată porţiunea dintre statuie şi strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală.

Va fi circ!

Termenul de finalizare a investiţiei va fi de 18 luni, fapt pentru care directorul se aşteaptă ca lucrarea să se lase cu un scandal. "Anul viitor e an electoral, aşa că ne aşteptăm la un circ cât casa. Vom tăia şi vom replanta parte din vegetaţia din zonă, lucru care nu va fi pe placul tuturor, dar conducerea municipalităţii şi-a asumat acest risc", spune Boloş.

Directorul face trimitere la episodul din timpul alegerilor locale din 2008, când amenajarea peisagistică din Piaţa Unirii a constituit una din temele de campanie care a dus atunci la înfrângerea candidatului PDL, Mihai Groza. Rămâne de văzut dacă istoria se va repeta. Nu de alta dar, la majoritatea dezbaterilor publice, reabilitarea centrului s-a dovedit un bun prilej de dezbinare...


REABILITAREA CONTINUĂ

Piaţa Ferdinand se reface

În paralel cu reabilitarea Pieţei Unirii municipalitatea pregăteşte reamenajarea Pieţei Ferdinand din faţa Teatrului de Stat. Investiţia de circa 3 milioane de euro va fi finanţată prin Programul Operaţional Regional. "Pentru a da un aspect unitar zonei, piaţa va fi dalată, iar vegetaţia din zonă va fi înlocuită parţial pentru a deschide perspectiva către Teatru şi clădirile din vecinătate", spune Marcel Boloş.

În zona pasajului Madacs municipalitatea vrea să aducă un tramvai de epocă, care să deservească o terasă ce urmează să fie amenajată în faţa Teatrului de Stat, iar în centrul pieţei va fi amplasată o statuie a Reginei Maria. Lucrările vor demara cel mai probabil în toamna lui 2012, pentru ca investiţia să nu afecteze tot centrul oraşului blocând circulaţia.