Programul Noua Casă continuă și în anul 2023, a anunțat Ministerul Finanțelor, care precizează că în acest an a fost alocat un plafon de 1,5 miliarde de lei, potrivit Euronews.ro.

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor. 

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, fiind stabilite două tipuri de credite. Astfel, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro, pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 de euro. În acest caz, avansul solicitat este de 5%. De asemenea, se poate obține un credit de maximum 119.000 de euro pentru achiziționarea unei locuințe al cărei preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

De programul Noua Casă 2023 pot beneficia persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Programul Noua Casă, lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!