2015 va fi anul marilor investiţii. Dintr-un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 77% peste cel de anul trecut, 837 milioane lei vor merge în această direcţie.

"Volumul lucrărilor programate este de 15 ori mai mare decât de obicei. Dacă într-un an bun bugetul de investiţii este de 10 milioane euro, anul acesta va sări la 160 milioane euro", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Banii de proiecte

Inginerii municipalităţii îşi pot face poză cu birourile. Cum dă căldura, vor fi scoşi pe şantiere. Consiliul Local a redus joia trecută cheltuielile de funcţionare ale municipalităţii la pragul minim posibil, pentru a putea canaliza cât mai multe resurse pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură. Nici nu era de ales. 680 milioane lei, reprezentând peste 80% din cele 837 milioane lei alocate dezvoltării vor merge pe cofinanţarea proiectelor europene contractate în anii anteriori.

Oraşul are de terminat anul acesta 26 proiecte europene de amploare, de la construirea noului CET pe gaz şi a drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu până la reabilitarea a 17,5 km de reţea de termoficare şi modernizarea Pieţei Rogerius. Amânate din 2014, investiţiile vor trebui finalizate până în decembrie. În caz contrar, toate plăţile făcute în primul trimestru al anului viitor vor fi suportate de orădeni, iar dacă se depăşeşte şi acest termen municipalitatea va trebui să returneze toţi banii. Ceea ce nu ar fi deloc plăcut...

Foame de bani

Deşi majoritatea şantierelor sunt la început, edilii sunt convinşi că oraşul nu va ajunge în situaţia să returneze bani. "Toate lucrările se vor termina la timp", susţine viceprimarul Mircea Mălan (foto). Mai mult, Primăria vrea să contacteze şi altele, noi!

Municipalitatea a primit săptămâna trecută aprobarea Autorităţii de Mediu pentru înlocuirea a încă 20 km de reţea de termoficare, pe lângă cei 17,5 km aflaţi deja în lucru. Estimată la 33 milioane euro, investiţia va fi suportată din fonduri UE, contribuţia municipalităţii fiind de 5%. "Ar fi o prostie să nu profităm de ocazie, cu atât mai mult cu cât lucrările care nu se termină în 2014 pot fi decontate în următorul ciclu bugetar", explică Mălan.

Deşi lucrează pe un buget atât de umflat încât stă să facă implozie, conducerea oraşului încă l-ar mai pompa. Vinerea trecută, angajaţii Direcţiei de Proiecte au depus la ADR Nord-Vest şi proiectul de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri. Investiţia de 3,2 milioane euro prevede transformarea acesteia în arteră pietonală, cu terase şi spaţii verzi, şi va trebui finalizată în 6 luni.

"Când au văzut documentaţia, cei de la Cluj au zis că suntem nebuni. «Cum, mai vreţi să depuneţi şi alte proiecte?», ne-au întrebat. Normal că vrem! Dacă vor apărea economii în urma licitaţiilor şi vor mai fi fonduri disponibile, am putea reabilita strada odată cu lucrările la Piaţa Unirii", spune  Mălan. De fapt, dacă ar fi fost după ei, edilii ar mai fi cerut finanţări europene inclusiv pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand. Dar atunci chiar ar fi dat peste cap, complet, atât circulaţia prin centrul oraşului, cât şi aritmetica bugetului...

Renovăm pe datorie

În termeni reali, veniturile oraşului abia dacă pot susţine 10% din investiţiile contractate. Lucrările programate pentru anul acesta vor fi suportate în proporţie de circa 45% din fonduri europene şi 30% de la bugetul de stat, diferenţa de 20% urmând să fie acoperită din credite. Primăria a negociat cu Banca Europeană de Investiţii un împrumut de 23 milioane euro, cu o dobândă mult sub 3% şi cu rambursare pe 20 de ani, după 5 ani de graţie.

Creditul va fi luat pentru cofinanţarea lucrărilor la Aquapark-ul Nymphaea, drumul rapid din strada Ecaterina Teodoroiu, reabilitarea dealului Ciuperca şi amenajarea pasajelor supraterane pe care şoseaua de centură va traversa DN 76 Oradea-Beiuş-Deva şi DN 79 Oradea-Arad, şi care altfel nu ar putea fi puse în operă. În ciuda sumei ameţitoare, fondurile sunt şi aşa insuficiente. Oraşul mai are nevoie de circa 7 milioane euro pentru a acoperi costurile ce-i revin la proiectele pentru introducerea încălzirii pe bază de apă geotermală în Nufărul, reabilitarea reţelelor din Alecsandri, refacerea Podului Ferdinand şi altele. "Probabil vom deschide o linie de credit din care să putem face noi plăţi în funcţie de cum ne intră decontările din fondurile UE", spune city-managerul Eduard Florea (foto).

Oradea se "repară"

În contextul în care şi-a băgat toţi banii în cofinanţarea proiectelor europene, Primăriei îi va fi greu să lanseze noi investiţii din fonduri proprii.

Pentru 2015 municipalitatea şi-a propus finalizarea lucrărilor începute anii anteriori, cum ar fi construirea Podului Dragoş Vodă ori modernizarea străzilor Înfrăţirii, Belşugului şi Adevărului. În plus, mai sunt programate alte 29 lucrări noi, ca de pildă reabilitarea străzilor Hack Halasi Gyula, care va deveni un fel de centură a cartierului Grigorescu, amenajarea trecerii pe sub calea ferată spre bulevardul Ştefan cel Mare în zona străzii Secarei,  modernizarea unor străzi ca Borşului, Măgurei, Olteţului, Pelinului şi Vasile Pârvan.

Pe lista de investiţii mai figurează reabilitarea, pe banii AIO, a palatelor Poynar, Stern şi Moskovits, amenajarea Parcului Salca II şi construirea în şanţul Cetăţii a Parcului Arena, care să găzduiască spectacole şi evenimente sportive.

Investiţii în completare

La fel ca oraşul, majoritatea societăţilor aparţinând municipalităţii vor avea anul acesta o libertate de mişcare limitată, fiind obligate să se concentreze pe lucrări complementare celor finanţate pe fonduri europene.

Spre exemplu, odată cu lucrările din Piaţa Unirii, Compania de Apă îşi va înlocui reţelele din strada Independenţei, iar la intrarea în reparaţii a Podului Ferdinand va reabilita conductele de sub acesta. La fel, odată cu construirea noii centrale pe gaz, Electrocentrale va fora un puţ în curtea CET pentru a-şi asigura necesarul de apă de adaos şi va investi în vechiul cazan şi vechea turbină 1, ambele pe gaz, deoarece din acest an nu mai îndeplinesc standardele de mediu şi vor trebui să fie apte să suplimenteze, la nevoie, agentul termic furnizat oraşului de noua centrală.

Prin noi înşine

Un caz atipic e cel al Administraţiei Domeniului Public. Chiar dacă nu va derula anul acesta proiecte europene, nu înseamnă că ADP nu va avea de lucru. La începutul lunii, conducerea societăţii a dat ordinul de începere a lucrărilor la viitoarea parcare subterană din Piaţa Independenţei, care va fi construită în asociere cu RDS-RCS şi care trebuie finalizată până în vara anului viitor. În plus, spre deosebire de alţi ani, ADP va finanţa din fonduri proprii modernizarea pieţelor Decebal şi Nufărul, care vor fi transformate în hale moderne, va cumpăra turnicheţi pentru intrarea în Ştrandul Ioşia şi va amenaja încă o parcelă de 5 hectare pentru Cimitirul Municipal.

Ca un element de noutate, ADP a preluat de la Primărie un corp de clădire din Ştrandul Ioşia pentru a amenaja aici prima spălătorie comunală a municipalităţii. "Preţul va fi simbolic, undeva la 2-3 lei, tocmai pentru că ne adresăm orădenilor cu venituri mici, care altfel nu ar avea cum să se spele", explică directorul Liviu Andrica (foto). Căci, până la urmă, anul 2015 va fi cel în care Oradea se va schimba complet la faţă. Cum şi cu ce preţ, vom afla în decembrie...


 

BUGETE MAI MARI
Venituri în creştere!

Joia trecută, aleşii orădenilor au mai aprobat în unanimitate bugetele societăţilor subordonate Consiliului Local. Astfel, Eurobusiness Parc va miza anul acesta pe o creştere a veniturilor cu 20,5% (5,6 milioane lei), Termoficare anunţă o creştere cu 3,1% (131,1 milioane lei), Compania de Apă Oradea şi-a propus un buget cu 2,35 % mai mare (62,6 milioane lei), iar OTL prevede o majorare a veniturilor de 1,6% (51,4 milioane lei).

La cealaltă extremă, Electrocentrale a prognozat un buget în scădere cu 0,6% (180,4 milioane lei), pe fondul ieftinirii preţului de producţie al gigacaloriei, iar ADP mizează pe un buget cu 4% mai mic decât în 2014, datorită diminuării suprafeţelor închiriate comercianţilor în Piaţa Rogerius, aflată încă în construcţie.

De altfel, veniturile proprii ale oraşului au crescut constant în ultimii ani. De la 668,2 milioane lei în 2013, bugetul local a sporit anul trecut la 762,2 milioane lei, iar anul acesta municipalitatea mizează pe încasări de 1,4 miliarde lei.