Asociaţia Judeţeană de Fotbal a organizat sâmbătă, 12 septembrie, într-o locaţie inedită, Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea, şedinţa Adunării Generale Ordinare. Evenimentul s-a desfăşurat în condiţii de distanţare fizică cu aplicarea măsurilor de prevenţie pentru răspândirea coronavirusului.

Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor, a subliniat că AJF Bihor are scenariile pregătite pentru începerea noului sezon, însă totul depinde de măsurile de relaxare venite din parte autorităţilor, fără de care fotbalul amator nu poate depăşi pauza competiţională.

"În România anului 2020 nu este interzis să joci fotbal la nivel de amatori, dar este aproape imposibil (mai ales din punct de vedere financiar) să respecţi cerinţele impuse prin protocolul medical emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Cel puţin până la ora actuală am sperat în zadar la adoptarea unor măsuri de relaxare care să permită reluarea activităţii la nivelul cluburilor, iar apoi şi al competiţiilor. Împreună cu alte AJF-uri din ţară am lansat propuneri către FRF privind măsuri care ar putea relansa fotbalul amator, iar forul nostru tutelar le-a prezentat reprezentanţilor Guvernului (MS şi MTS), însă, fără a primi un răspuns pozitiv, cel puţin deocamdată", a subliniat preşedintele AJF.

Echipe dezafiliate, dar şi afiliate

Pe lângă hotărările standard care sunt luate la fiecare Adunare Generală (aprobarea raportului de activitate, bugetul de venituri şi cheltuieli, raportul cenzorilor, planul de activitate şi cel financiar pentru anul curent), delegaţii prezenţi au decis şi dezafilierea tuturor cluburilor care figurau ca membri fondatori ai AJF, dar juridic nu mai există, respectiv afilierea tuturor structurilor sportive actuale, care vor fi introduse în registrul de la Judecătorie.

Au fost şi câteva propuneri ale unor membrii afiliaţi. FC Universitatea Oradea a dorit ca să se voteze revenirea la sistemul cu 16 echipe în Liga a 4-a, începând cu sezonul 2021-2022, "aspect ce va fi discutat într-o şedinţă care va reuni doar formaţiile angrenate în acest eşalon", după cum a precizat Petru Boros, secretarul general AJF. Voinţa Cheresig a solicitat ca în cazul în care competiţiile vor fi reluate şi nu toţi jucătorii vor putea efectua vizita medicală, două - trei etape să se accepte adeverinţe medicale de la medicii de familie. Răspunsul secretarului AJF Bihor a fost tranşant, acesta precizând că din momentul anunţării eventualelor măsuri de relaxare, echipele vor avea 3-4 săptămâni pentru a se pregăti de noul sezon. Cât despre concesii privind viza medico-sportivă, nu se poate pune în discuţie. "Bihorul a fost printre judeţele care au respectat regulamentul privind obligativitatea vizei medico-sportive chiar şi în vremuri în care judeţele învecinate practicau metoda adeverinţelor eliberate de medicii de familie. Chiar dacă vizele medicale obţinute la începutul acestui an au expirat şi e nevoie de reînnoirea lor, efortul fizic şi cel financiar nu sunt în zadar, fiind vorba de o măsură de prevenţie pentru a proteja sănătatea jucătorilor", a mai susţinut Petru Boros.

Reprezentantul CSO Ştei a fost interesat de posibilitatea folosirii jucătorilor juniori U19 atât la Liga a 4-a cât şi în campionatul A1, ceea ce va fi pus în practică din acest sezon, când jocurile nu se vor mai desfăşura în cuplaj.

Serii pe criterii geografice

Comisia de Competiţii a stabilit, iar Comitetul de Urgenţă al AJF a aprobat seriile celor două campionate de seniori organizate în sezonul 2020-2021. Astfel, Liga a 4-a va avea un format inedit, două serii cu câte 10 echipe fiecare. La fel şi Liga a 5-a va menţine formatul din sezoanele precedente, 2 serii pe criterii geografice.

La copii şi juniori se pregătesc variante de desfăşurare pentru întrecerile organizate sub egida AJFB, însă, o decizie va fi luată doar după ce Federaţia Română de Fotbal, care în martie a suspendat toate competiţiile juvenile desfăşurate pe teritoriul ţării, va da semnalul verde pentru reluarea întrecerilor. "Sectorul juvenil a fost cel mai afectat de noua situaţie pandemică sanitară, echipele, dar mai ales copiii resimţind din plin efectele interdicţiilor de a face antrenamente şi mai ales de a juca meciuri amicale şi oficiale. Sper ca odată cu redeschiderea şcolilor să primim undă verde şi pentru reînceperea campionatelor de juniori", a precizat Radu Bitea.

Componenţa Ligii a 4-a:

Seria 1 (Nord): CS Viitorul Bors, CSC Crisul Sântandrei, CS Unirea Valea Lui Mihai, CS Osorhei, CS Diosig Bihardioszeg, CS Foresta Tileagd, ACS Vulturii - Sasok Săcueni, CS Crisul Alesd, ACS Slovan Valea Cerului şi CS Vointa Suplacu de Barcău.

Seria 2 (Sud): CS Bihorul Beiuş, CSC Sânmartin 2, CS Mădăras, CS Olimpia Municipal Salonta, AS Gloria Beius, ACS Victoria Avram Iancu, CSO Stei, AS Unirea Embrak Livada, FC Universitatea Oradea, AS Cetatea Biharia sau AS Izvorul Cociuba Mare (una din aceste două echipe va juca în Liga a 4-a în locul echipei CAO 1910 promovată în Liga a 3-a).

Componenţa Ligii a 5-a:

Seria 1 (Nord): CS Inter Astileu, CSC Viitorul Bratca, CS Minerul Şuncuiuş, ACS CAO 1910 Oradea, Toldy Sânnicolau de Munte, AS Vadu Crişului, CS Voinţa Cheresig, AS Locadin Ţeţchea, ACS Progresul Sâniob – Szentjobbi Haladás, ACS Poienarii Popeşti şi Cetatea Biharia*.

Seria 2 (Sud): ACS Voinţa Ciumeghiu, AS Zorile Bunteşti, ACS Victoria Tulca, AFC Biharea Marmogranit Vaşcău, CS Viitorul Tărian, CS Unirea Roşia, ACS Viitorul Batăr, CS Vida Pomezeu, CS Gloria Căbeşti, ACF Vulturul Dobreşti, AS Partizanul Sânnicolau Român şi AS Izvorul Cociuba Mare*.

De menţionat că una dintre echipele marcate cu * va juca în Liga a 4-a, cealaltă va rămâne în Liga a 5-a.

În sectorul juvenil sunt programate campionatele U19 (separat faţă de Liga a 4-a), U15, U13, U11, dar şi turneele Gheorghe Ola şi Gheorghe Ene, respectiv Interliga la Fotbal, dar nu s-a renunţat nici la ideea organizării Cupei Satelor ori a unei întreceri rezervate juniorilor U17.