Noul protocol medical privind reluarea competiţiilor de fotbal amator nu va duce la începerea în această primăvară a competiţiilor organizate de AJF Bihor, anunţă conducerea forului fotbalistic bihorean, printr-un comnicat.

"Din păcate protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc şi-a dorit. Nu putem începe competiţiile de dragul de a le începe. Nu putem încărca echipele la costuri suplimentare şi inutile. Nu putem periclita sănătatea şi siguranţa jucătorilor într-un campionat scurt şi foarte încărcat, fără o minimă pregătire în prealabil. Am fost ales să reprezint şi să apăr interesele cluburilor afiliate AJF Bihor şi exact acest lucru îl voi face. Aşteptăm un protocol medical pentru reluarea fotbalului juvenil şi amator cu adevărate măsuri de relaxare şi nu restrictive", a declarat  Radu Bitea, preşedinte AJF Bihor.

Conform conducerii AJF, nu s-au înscris numărul minim de echipe pentru a demara un campionat care să desemneze campioana judeţului până pe data de 8 mai, "în aceste condiţii severe pentru fotbalul amator".

La începutul acestei luni, Comisia Medicală a Federaţiei Române de Fotbal a elaborat noul protocol medical pentru reluarea fotbalului amator, care a ţinut cont de Ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii nr. 197/462/2021 din data de 6 aprilie 2021. El nu a fost, însă, agreat de Comitetul Executiv al AJF Bihor, care a decis să nu înceapă competiţiile la nivelului ligilor a 4-a şi a 5-a.

"Noul protocol medical este aproape acelaşi cu precedentul. Costurile cu testările antigen sunt aproape egale cu cele PCR. Jucătorii nu au nici măcar vizele medicale sportive obligatorii, o pregătire fizică minimă înainte de jocuri oficiale, impuse de programul FRF pentru desemnarea câştigătoarei judeţului (minim şapte jocuri oficiale disputate în trei săptămâni), fapt ce creşte riscul accidentărilor grave, bazele sportive sunt nepregătite după o inactivitate de mai bine de un an", este motivarea  AJF Bihor.

După cum mai susţin reprezentanţii forului fotbalistic judeţean, majoritatea cluburilor nu au conturat bugetul pentru campionat, din cauza situaţiei imprevizibile. "Termenele impuse de FRF, cu o comprimare strigentă în timp a unui număr de 7 jocuri, fac aproape imposibilă desfăşurarea de competiţii cu desemnare de campioană a judeţului până la data de 8 mai", după cum mai precizează sursa citată.

Potrivit noului protocol, testele antigen se realizează de persoane autorizate şi în spaţii spitaliceşti agreate, concomitent cu eliberarea de adeverinţe medicale individuale, o dată la 7 zile, cu 24 ore înainte de fiecare partidă pentru toţi jucătorii, arbitrii şi membrii din staff. "Financiar, administrativ şi logistic este foarte greu de realizat şi îndeplinit de echipe protocolul medical pentru reluarea fotbalului amator. Mai mult, regulamentele trebuie să ţină seama de legile în vigoare privind jucătorii, persoanele depistate pozitiv şi contacţii acestora, în timpul competiţiei", a menţionat Bitea, care spune că aşteaptă următoarele măsuri de relaxare care exclud testele antigen sau măresc perioada de valabilitate, ori exclud obligativitatea lor pentru persoanele care au efectuat şi rapelul vaccinului.

În altă ordine de idei, pentru fotbalul juvenil, FRF nu va organiza fazele finale la grupele de vârstă U14. Dar, pentru cluburile de copii şi juniori care pot respecta actualul protocol medical pentru reluarea fotbalului amator şi se vor înscrie cu cerere scrisă la AJF Bihor, forul fotbalistic judeţean va organiza turnee, campionate, competiţii, în funcţie de numărul echipelor înscrise.

"În speranţa că vor apărea cu adevărat măsuri de relaxare pentru fotbalul amator, măsuri care pot fi aplicate şi îndeplinite de cluburile afiliate  AJF Bihor, vom pregăti sezonul Competiţional 2021-2022 începând cu sfârşitul lunii august, conform calendarului competiţional", este mesajul de încheiere pe care îl transmite AJF Bihor.