Directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, principalele modificări aduse Legii 76 din 2002, privind sistemul asigurărilor de şomaj, modificări din care unele amplifică birocraţia, iar altele taie, de-a dreptul, din drepturile şomerilor sau lasă statului posibilitatea de a nu le mai achita indemnizaţii.

Spre "binele" şomerilor

Astfel, prin Legea 233, intrată în vigoare pe 16 decembrie, şomerii care se vor îmbolnăvi în timpul perioadei de şomaj vor fi obligaţi să depună la AJOFM adeverinţele de concedii medicale în cel mult 24 de ore de la emiterea concediilor, în caz contrar şomerii nemaibeneficiind de prelungirea duratei în care primesc indemnizaţii.

Şi mai mult vor fi afectaţi şomerii, însă, de prevederile OUG 108, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2011, şi care - pretinzând că a fost emisă "ţinând seama de necesitatea protecţiei şomerilor", le reduce sau chiar le anulează dreptul la indemnizaţia de şomaj.

Astfel, conform OUG 108, indemnizaţia de şomaj nu va mai fi calculată în funcţie de salariul minim brut, ci de aşa-numitul "indicator social de referinţă", a cărui valoare este mult mai mică decât cea a salariului minim brut. Altfel spus, şomerilor nu li se va mai face calculul de bază de 75% din salariul minim, care este de 600 de lei (ceea ce ar însemna o indemnizaţie de şomaj de 450 de lei pe lună), ci de 75% din indicatorul social de referinţă (ceea ce va scădea indemnizaţia de şomaj la 375 lei lunar).

Tertip pentru neplată

O altă modificare despre care Guvernul susţine că este spre binele şomerilor e obligarea acestora să accepte un loc de muncă chiar şi în localităţi aflate la mai mult de 50 de kilometri de domiciliu, în caz de refuz urmând a nu li se mai acorda indemnizaţia. Altfel spus, dacă un şomer din Oradea va refuza un loc de muncă la Băiţa sau în comuna Mihai Viteazu din judeţul Cluj, el va rămâne fără niciun fel de venit.

Practic, prin noile prevederi, nu contează că salariul pe care ar urma să-l primească şomerul nu va acoperi cheltuielile de transport, căci statul va avea motiv să nu mai plătească indemnizaţiile de şomaj - culmea - fără să încalce nicio lege.