"Numărul total de şomeri înregistraţi în judeţul Bihor a crescut în primele 11 luni ale anului 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 16.132 persoane la 16.567 persoane. A scăzut numărul şomerilor indemnizaţi, de la 9.258 la 8.220 de persoane, şi a crescut în schimb numărul şomerilor care nu mai primesc îndemnizaţii, de la 6.874 la 8.347 persoane. Numărul persoanelor disponibilizate ca urmare a reducerii personalului din sectorul bugetar este de 165 persoane faţă de nici una în cursul anului trecut", a anunţat directorul executiv al AJOFM Bihor, Daciana Nica, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi.

Conform datelor AJOFM, principalele instituţii publice din judeţul Bihor care au făcut disponibilizări sunt Direcţia Publică de Pază din cadrul Consiliului Judeţean Bihor (81 persoane disponibilizate), Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă (20 de persoane), Primăria oraşului Nucet (13 persoane), Casa Judeţeană de Pensii Bihor (12) şi Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate (11 persoane disponibilizate).

Întrebată cum se explică numărul mic al angajaţilor din sectorul bugetar disponibilizaţi, Daciana Nica, director executiv adjunct al AJOFM Bihor, a declarat că "probabil, o parte din bugetarii restructuraţi şi-au găsit alte locuri de muncă, astfel încât nu au fost cuprinşi în evidenţele de şomaj".

Conducerea AJOFM Bihor a mai comunicat, de asemenea, creşterea ratei şomajului în judeţ de la 5,7% în primele 11 luni ale anului 2009, la 5,8% în primele 11 luni ale acestui an.