Bilanţul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pe anul trecut, prezentat marţi într-o conferinţă de presă susţinută de şeful instituţiei, Felix Cozma, relevă informaţii interesante privind situaţia economică şi socială a judeţului, dar şi năravurile mai puţin lăudabile ale unor bihoreni.

Mai puţini, mai bolnavi

Potrivit cifrelor date publicităţii, în cursul anului 2015 a continuat declinul demografic, numărul beneficiarilor alocaţiilor de stat pentru copii scăzând la 109.697 persoane faţă de 111.199 persoane în 2014, precum şi numărul beneficiarilor îndemnizaţiilor pentru creşterea copiilor, de la 5.280 în 2014 la 5.197 persoane anul trecut.

Pe de altă parte, însă, a crescut numărul beneficiarilor îndemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap (de la 38.299 în 2014 la 39.073 anul trecut) şi cel al beneficiarilor de îndemnizaţii pentru hrana adulţilor şi copiilor infectaţi cu HIV (de la 39 persoane în 2014 la 47 anul trecut), ceea ce înseamnă că, în condiţiile împuţinării populaţiei, starea de sănătate a acesteia e şi mai degradată.

Lacomi la ajutoare

Pe de altă parte, şeful AJPIS Bihor a arătat că bihorenii şi-au făcut un obicei din fraudarea bugetelor de asigurări sociale, nedeclarându-şi veniturile reale pentru a încasa cât mai multe ajutoare.

Ca dovadă, anul trecut, AJPIS a verificat 17.538 suspiciuni de fraudă, iar "80% dintre acestea s-au confirmat", inspectorii luând măsuri pentru recuperarea a 852.020 lei încasaţi necuvenit de bihoreni sub forma a tot felul de ajutoare. "Numai în Oradea, la verificarea cererilor pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, am găsit 1.500 persoane care nu şi-au declarat corect veniturile", a spus şeful instituţiei, Felix Cozma.

Trei în unul singur

Cozma a arătat că, dat fiind apetitul pentru ajutoare sociale şi fuga de muncă, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale lucrează la interconectarea bazelor de date proprii cu cele ale CAS, Casei de Pensii, ANAF, ITM şi altor instituţii, pentru a descoperi mai uşor fraudele la bugetele asigurărilor sociale.

Mai mult, de anul viitor, a spus şeful AJPIS, se intenţionează ca ajutorul social, ajutoarele pentru încălzire şi alocaţiile pentru susţinerea familiei să fie unificate într-un aşa numit venit minim de incluziune socială, care nu va mai fi acordat actualilor beneficiari ai celor trei tipuri de ajutoare dacă aceştia refuză un loc de muncă. "Ajutoarele băneşti scad interesul pentru muncă", a spus Cozma.

Privatul da, statul ba

Pe de altă parte, şeful AJPIS Bihor a subliniat că anul trecut a scăzut numărul programelor de formare profesională desfăşurate în Bihor (la 124 de la 151 în 2014), însă a crescut numărul contractelor de formare înregistrate pentru cursurile de calificare, de la 5.023 în 2014 la 6.997, o creştere semnificativă fiind înregistrată şi în ce priveşte numărul certificatelor de absolvire a acestor cursuri, de la 6.500 în 2014 la 7.500.

În ce priveşte implicarea instituţiilor de învăţământ superior în organizarea cursurilor de formare profesională, în judeţul Bihor a existat o singură universitate interesată să susţină asemenea programe, şi anume Agora, în timp ce Universitatea din Oradea, de stat, nu a desfăşurat cursuri de formare profesională de-a lungul anului trecut.