Când şi când, orădenii care îşi fac cumpărăturile în supermarket-urile din vecinătatea Pieţei Obor îl văd "plimbându-se" în căruciorul Hi-Tech, însoţit mereu de sora sa. De-o vreme e tot mai slab, o umbră din atletul de odinioară...

Pentru prima oară de la accidentul din mai 2011, când a rămas paralizat în urma unui antrenament, Mihai Neşu a apărut în public lunea trecută, la un eveniment pe care nu şi l-a dorit: o gală organizată pentru strângerea de fonduri care să-i permită un costisitor şi îndelung tratament în America. Nu din proprie iniţiativă, ci după insistenţele celor mai apropiaţi prieteni, şi nu cu speranţa unei minuni care să-l repună pe picioare, ci din nevoia de a opri degradarea accelerată a organismului, grav şubrezit de atâta înţepenire...  

"Luptă, Neşu!"

Două generaţii legendare ale Stelei, cea care devenea în mai 1986 Campioana Europei şi alta care în 2006 pătrundea în careul de aşi ai Cupei UEFA, s-au întâlnit lunea trecută la Sala Polivalentă din Bucureşti cu 3.000 de suporteri la prima strângere de fonduri pentru Mihai Neşu.

Nu trebuia să fii neapărat stelist pentru a te bucura de întâlnirea între Duckadam, Bumbescu, Belodedici, Balint şi Ogăraru, Goian, Bănel Nicoliţă, Dică, Rădoi, nici suporter al Naţionalei României, ba nici măcar microbist, ca să te fi emoţionat atmosfera creată de mulţimea celor care-i scandau numele şi porecla de alint "Bichonului", afişând mesaje precum "Eu sunt 12", "Uniţi pentru Mihai Neşu", "Eroii nu mor niciodată", "Luptă, Neşu!", ori - cum a făcut un grup de fani olandezi - "Don’t give up! Forever Neşu!".

"Eşti un simbol, eşti un exemplu. Tu meriţi asta în fiecare zi şi te iubim în fiecare zi", i-a spus Gabi Balint, în timp ce lui Mihai îi dădeau lacrimile, ba de bucurie că a rămas în inimile oamenilor, ba de tristeţe că nu mai poate pasa cu foştii colegi.

La fundul sacului

Înaintea Galei, tabloidele din Capitală au scris că scopul ar fi colectarea unei sume suficiente pentru ca Mihai să urmeze un tratament nou, revoluţionar, în SUA, de unde un medic român i-ar fi transmis că va putea merge iarăşi pe picioarele sale, "ceva unic, bazat pe implantul unui polimer special, cu sau fără celule stem".

Andreea OgăraruDin păcate, însă, povestea e departe de adevăr, a explicat BIHOREANULUI persoana care a iniţiat evenimentul, Andreea Ogăraru (foto), soţia celui mai bun prieten al lui Neşu, George Ogăraru, fost coechipier la Steaua şi adversar în campionatul Olandei. Realitatea e că după 5 ani în care şi-a cheltuit câştigurile, ba chiar şi o parte din propria asigurare medicală, pentru tratamentele copiilor cu tetrapareză, înfiinţând chiar la Oradea Centrul Sf. Nectarie, unde zilnic fac kinetoterapie 36 de copii, resursele lui Neşu s-au împuţinat dramatic.

"E impresionant că primul lui gând a fost să-i ajute pe alţii, dar încă din februarie 2012 medicii şi psihologul de la Utrecht ne-au spus direct, lui George şi mie, să luăm în calcul de a organiza evenimente destinate exclusiv lui Mihai, căci starea lui avea să dureze. Ne-au responsabilizat să prevenim momentul când poate rămâne fără resurse pentru a-şi susţine tratamentul", dezvăluie Andreea Ogăraru.   

"Tot restul vieţii"

Practic, Neşu nu mai are bani destui nici cât să-i ajungă sieşi. Şi, cum e prea mândru să fi cerut ajutor, familia Ogăraru (care, la rându-i, sprijină sute de copii bolnavi) a decis să organizeze Gala de lunea trecută, informându-l pe Mihai doar după ce a pus-o la punct. "Anul acesta l-am luat puţin pe sus, l-am pus în faţa faptului împlinit. A avut tot felul de stări, dar la final, la faţa locului, a fost tare fericit", spune Andreea.

Mulţumită celor 3.000 de suporteri şi a unor sponsori, între care - spre lauda ei - şi o companie din Oradea, Adeplast, s-a strâns o parte  din banii pentru un an de tratament, dar mult sub suma de 90.000 euro vehiculată de presă.  Fiindcă starea generală de sănătate a lui Mihai e deteriorată profund, muşchii fiindu-i atrofiaţi şi plămânii funcţionându-i doar pe jumătate, nici vorbă ca fondurile să permită tratamente revoluţionare, ci doar să-i stopeze agravarea.

"Mihai are nevoie de tratamente permanente de întreţinere a musculaturii şi organelor, a stării generale a organismului în anumiţi parametri, de tratamente lungi şi complexe de stimulare pentru un potenţial viitor progres", spune precaută Andreea, arătând că "tratamentul va dura, cel mai probabil, pe tot parcursul vieţii".

La fel va continua şi nevoia ca Mihai Neşu să fie ajutat de prietenii apropiaţi, dar şi de publicul din toată ţara şi, în primul rând, de propriii concitadini orădeni, cărora chiar ţintuit într-un scaun cu rotile le-a oferit proba unui caracter admirabil...


* Orădenii care vor să-l susţină pe Mihai Neşi pot dona orice sumă în conturile RO73BTRLRONCRT00A5705702 (lei), RO58BTRLEURCRT00A5705702 (euro) şi RO28 BTRL USDC RT00 A570 5701 (dolari)