Fermierii mai au la dispoziţie doar trei săptămâni pentru a depune la primării cererile iniţiale pentru ajutorul de minimis acordat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la achiziţionarea de tancuri noi de răcire a laptelui. Ajutorul financiar de cel mult 5.000 euro pe lună se acordă pentru achiziţionarea de rezervoare de lapte cu o capacitate de până la o mie de litri.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Agricole Bihor, de acest ajutor pot beneficia crescătorii care deţin până la cinci de vaci de lapte înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor. Pentru a fi eligibili, fermierii vor trebui să se constituie într-o asociaţie la nivel de comună şi să menţioneze în actul constitutiv şi în statut că scopul acesteia este achiziţionarea de rezervoare de lapte. De asemenea, asociaţii vor trebui să nominalizeze o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcţionări a colectării laptelului şi efectuării analizelor privind calitatea laptelului.

Ulterior în perioada 20 ianuarie - 20 martie 2014, fermierii vor depune la centrul judeţean APIA documentul care atestă înscrierea vacilor de lapte aparţinând membrilor asociaţiei în Registrul Naţional al Exploataţiilor, documentul emis de primărie din care reiese punerea la dispoziţie a suprafeţei aferente instalării tancului de răcire a laptelui, factura proformă cu valoarea de achiziţie a tancului şi documentul formei asociative referitor la identificarea codului bancar al acesteia.

Ajutorul de minimis pentru achiziţia tancurilor de lapte are ca scop stimularea asocierii producătorilor, eliminarea intermediarilor din filiera laptelui, valorificarea laptelui produs în gospodăria familială, posibilitatea de a negocia preţul laptelui, crearea de surse de venit pentru gospodăriile rurale şi crearea de locuri muncă la sate.

Pentru finanţarea ajutorului de minimis, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va aloca din bugetul pe anul 70,8 milioane lei, sumă considerată suficientă pentru toate cele 3.167 de comune din ţară.

Această măsură a fost luată pentru că în decembrie 2013 expiră perioada de tranziţie a României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă iar din ianuarie 2014 fermierii vor putea vinde laptele crud doar cu respectarea unor standarde stricte legate de igiena adăpostului, a vacilor şi a crescătorului de animale.

În ceea ce priveşte igiena laptelui, normele europene prevăd că acesta se mulge în vase curate, se filtrează şi se depozitează în vase curate într-o încăpere separată de adăpostul vacilor. Acesta se păstrează la o temperatură de cel mult opt grade Celsius fapt pentru care este obligatorie existenţa tancurilor de răcire.