Un bărbat din Diosig în vârstă de 67 de ani, pensionar, a decedat vineri în secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea în urma infectării cu virusul West Nile, pe fondul unor afecţiuni cardiovasculare.

„Acesta este cel mai recent deces înregistrat în judeţ din cauza infectăririi cu West Nile, cazul fiind confirmat printr-o primă probă serologică. Urmează şi o a doua probă, pentru că aşa se procedează în asemenea situaţii”, a declarat BIHOREANULUI, luni, dr. Daniela Rahotă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit acesteia, în judeţul Bihor mai sunt alte şapte cazuri confirmate de îmbolnăvire, o parte a persoanelor afectate fiind încă spitalizate la aceeaşi secţie de Infecţioase, iar o alta externate.

Decesul de vineri este al cincilea din acest an.

Primul caz de îmbolnăvire în Bihor a fost, în luna iulie, al unui elev din Botoşani al Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea, un tânăr din Botoşani, tratat în judeţul de domiciliu.

Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de infecţia cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari, DSP Bihor recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să împiedice pătrunerea ţânţarilor în locuinţe prin plase de protecţie la ferestre, să utilizeze insecticide împotriva ţânţarilor în locuinţe şi în jurul caselor, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, precum şi să îndepărteze recipientele cu apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Circa 80% din îmbolnăviri sunt simptomatice, semnele apărând în aproximativ două săptămâni din momentul muşcăturii ţânţarului care poartă virusul. În general, simptomele pot include febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.