Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că a fost identificat un al doilea caz de îmbolnăvire cu variola maimuţei în România. Bolnavul este un bărbat în vârstă de 32 de ani, care s-a prezentat la medic în Bucureşti.

"Un nou caz de variola maimuţei diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti săptămâna trecută, iar investigaţiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuţei", a transmis Ministerul Sănătăţii, potrivit Spotmedia.ro. 

Starea bărbatului este bună şi acesta va rămâne în izolare, notează aceeaşi sursă. A fost declanşată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi.

Amintim că primul caz de variola maimuţei (monkeypox) în România a fost anunţat luni. Persoana infectată este un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, aflat în spital, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri, precizau autorităţile într-o informare oficială.

Potrivit Ministerului Sănătății, variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimutei, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimuţei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta, mai arată MS.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!