Noi dezvăluiri interesante despre premierul Florin Cîţu. După ce în spaţiul public a apărut, săptămâna trecută, informaţia că a fost arestat, pentru două zile, în SUA, pentru că a condus băut la volan, o nouă informaţie "cu cântec" apare în spaţiul public: în 21 iulie 2008, Cîţu a fost chemat în judecată în instanţa din Iowa pentru un credit nerambursat!

Datorie cu penalităţi

Concret, este vorba despre o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank, N.A, unul dintre cei mai mari furnizori de carduri de credit ai Americii.

Detaliile au fost făcute publice de agenţia de ştiri Mediafax, care redă şi principalele etape din dosar.

Cîţu a fost chemat în judecată la 6 ani după plecarea din SUA.

Datoria a adunat şi penalităţi, astfel că, în final, actualul premier ar fi trebuit să ramburseze aproape 10.000 de dolari.

Cîţu, de negăsit

Banca americană îşi vânduse creanţele către firma de recuperare Clarke Jordan Financial LC, care-i cerea lui Florin Cîţu într-un proces civil peste 9.755,27 de dolari pentru că nu şi-ar fi respectat angajamentele semnate. 

Mediafax redă şi eforturile autorităţilor americane de a-l găsi pe actualul premier, care s-a dovedit a fi o operaţiune anevoioasă după cum reiese din datele prezentate.

"Firma de recuperare de creanţe îl căutase pe Florin Cîţu la adresă, în bazele de date la care era abonat, folosind agende telefonice, internetul, sistemele de înregistrare a alegătorilor, a proprietăţilor şi în evidenţa autovehiculelor. (...) Firma informează instanţa americană că a angajat chiar şi un investigator profesionist care să-l localizeze pe Florin Cîţu", arată publicaţia citată.

Asta, până când firma de recuperare ar fi renunţat la proces.

"21 noiembrie 2008 - 24 februarie 2009: Judecătorul Steven Van Marel mai acordă 3 luni firmei de recuperare ca să-l notifice pe Florin Cîţu despre proces, Florin Cîţu nu este de găsit şi, după 7 luni de la chemarea lui Cîţu în judecată, judecătorul respinge temporar cazul. Firma de recuperare nu a mai redeschis procesul civil", scrie Mediafax.

În perioada evenimentelor din instanţa americană, Florin Cîţu era director Pieţe Financiare la ING Bank România.

"Chiar nu ştiu"

Sâmbătă, în conferinţa de presă în care a vorbit şi despre incidentul în care a fost băut prins la volan, Florin Cîţu a fost întrebat şi despre dosarul din 2008, care apare tot pe site-ul instanţei din Iowa, legat de plata unei sume de bani, el spunând că nu are nicio explicaţie:

"În 2008 eram deja în România, deci chiar nu ştiu despre ce e vorba. (...) Maşina cred că am vândut-o cu 1.500 de dolari, era veche, era de prin 1988. (...) Chiar nu ştiu, nu am achitat nici o sumă de 100 de euro, în 2008 eram în România. O să mă interesez".

După cum se ştie, premierul Florin Cîţu se află în centrul unui scandal, după ce în spaţiul public a apărut informaţia că a fost închis pentru 2 zile în SUA pentru că a urcat băut la volan. Informaţia a fost anunţată iniţial tot de Mediafax.

Sâmbătă, Cîţu a povestit episodul petrecut în urmă cu două decenii când a fost arestat băut fiind la volan, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor pe această temă. La multe dintre ele, însă, nu a oferit lămuriri, pe motiv că nu îşi aminteşte exact. Între altele, el a precizat că în urma episodului a fost nevoit să îşi vândă maşina, că s-a împrumutat pentru a plăti amenda, dar a susţinut că nu mai ştie exact câţi bani a luat împrumut şi de unde. La fel, nu a precizat nici cât a băut: "Nu pot să duc 7-8 beri", a spus el.

"Să îşi ceară scuze"

Preşedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut sâmbătă lui Florin Cîţu, contracandidatul său la preşedinţia partidului, să îşi cerea scuze românilor cărora le-a ascuns că a fost arestat în anul 2001 în SUA pentru consum de alcool la volan.

"Îi solicit colegului meu Florin Cîţu ca în următoarea declaraţie publică să le ceară scuze cetăţenilor români că nu a avut curajul şi onestitatea să îi informeze despre acest episod întunecat din viaţa lui", a scris sâmbătă pe Facebook Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai scris că Florin Cîţu "ar trebui să îşi ceară scuze şi faţă de mine, că nu mi-a mărturisit niciodată că a fost condamnat penal pentru conducerea autoturismului sub influenţa alcoolului în toate discuţiile pe care le-am avut atunci când a obţinut susţinerea mea pentru cele mai importante funcţii în stat".

UPDATE: Cererea băncii, respinsă

Premierul Florin Cîțu a făcut, luni, noi declarații în legătură cu dosarul privind împrumutul nerambursat din SUA.

Acesta a susținut că cererea băncii a fost respinsă de o instanță din SUA.

”Este o decizie de respingere a unei sentințe civile, de care nu am fost informat niciodată. Acel claim a fost respins de instanța americană, eu am încredere în instanțe”, a spus Florin Cîțu, conform G4Media.ro, refuzând să dea mai multe detalii despre acel împrumut.