Preşedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut sâmbătă premierului Florin Cîţu, contracandidatul său la preşedinţia partidului, să îşi ceară scuze românilor cărora le-a ascuns că a fost arestat în anul 2001 în SUA pentru consum de alcool la volan.

"Să le ceară scuze cetăţenilor români"

Orban i-a reproşat lui Cîţu că nu a avut "curajul şi onestitatea" să îi informeze pe români despre acest episod "întunecat" şi nu i-a împărtăşit niciodată această informaţie, deşi l-a susţinut pentru cele mai importante funcţii în stat.

"Îi solicit colegului meu Florin Cîţu ca în următoarea declaraţie publică să le ceară scuze cetăţenilor români că nu a avut curajul şi onestitatea să îi informeze despre acest episod întunecat din viaţa lui", a scris sâmbătă pe Facebook Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai scris că Florin Cîţu "ar trebui să îşi ceară scuze şi faţă de mine, că nu mi-a mărturisit niciodată că a fost condamnat penal pentru conducerea autoturismului sub influenţa alcoolului în toate discuţiile pe care le-am avut atunci când a obţinut susţinerea mea pentru cele mai importante funcţii în stat".

"Nu pot să duc"

De altfel, la întrebările jurnaliştilor, premierul Florin Cîţu a povestit sâmbătă într-o conferinţă de presă episodul petrecut în urmă cu două decenii când a fost arestat băut fiind la volan.

"Era sâmbătă, era 3 decembrie. Fusese ziua colegului meu de cameră, de acolo veneam. Am băut cât să depăşesc limita legală", a declarat premierul. Chestionat de jurnalişti, Cîţu a spus că nu poate preciza cât a băut, dar a dat totuşi un punct de reper: "Nu pot să duc 7-8 beri", a răspuns prim-ministrul.

În urma incidentului, Cîţu s-a ales cu două zile de arest şi o amendă de 1.000 dolari. Întrebat dacă este adevărat că ar fi trebuit să plătească şi alte cheltuieli, între care cele de cazare pentru că a stat în arest, prim-ministrul nu a dat un răspuns concret. "Am plătit tot ce a trebuit să platesc. A trebuit să-mi vând maşina şi m-am împrumutat la o bancă. Am plătit avocatul", a spus el, dând de înţeles că doar banii primiţi pe maşină, 1.500 de dolari, nu au fost de ajuns: "Era veche, nu făcea mulţi bani".

"Nu a fost infracţiune"

Tot la întrebări, Cîţu a precizat şi că raportul toxicologic întocmit în cazul său a fost "exclusiv despre alcool" şi că nu-şi aduce aminte dacă i-au fost puse cătuşe.

A adăugat, însă, că a urmat ulterior nişte cursuri obligatorii pentru cei care au fost prinşi cu alcool la volan şi a precizat că în SUA o astfel de faptă nu este considerată infracţiune, ca la noi, şi că nu a avut nicun drept suspendat.

Florin Cîţu a precizat că, după un an s-a angajat la Banca Naţională a Noii Zeelande şi nu a avut niciun fel de problemă din cauza episodului din SUA. 

Orban ştia...

Pe de altă parte, Florin Cîţu le-a recunoscut jurnaliştilor şi că nu l-a informat pe preşedintele Klaus Iohanis cu privire la acest incident "întunecat".

"Nu am adus în discuţie acest lucru faţă de domnul preşedinte", a spus premierul. El a afirmat însă că liderul PNL avea această informaţie tipărită pe hârtie.

"În ceea ce îl priveşte pe domnul Ludovic Orban, un coleg mi-a spus că acum câteva luni de zile i-a arătat această hârtie şi i-a spus că o are. Deci, presupun că avea această informaţie", a spus Cîţu.

În ciuda incidentului şi a modului în care a gestionat această informaţie, Florin Cîţu a declarat că nu a luat nicio clipă în calcul posibilitatea să demisioneze.

"Cazierul meu în România este curat", a spus premierul, care a susţinut că "un eveniment de acum 21 de ani, pe care îl regret, nu are implicaţii asupra a ceea ce facem azi".