Un bărbat de 50 de ani originar din judeţul Neamţ, de profesie şofer, care a lucrat în Italia într-o comună de lângă oraşul Piacenza închisă de autorităţile italiene din cauza coronavirusului şi revenit marţi noaptea în ţară prin vama Borş, a devenit al doilea pacient internat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea, sub izolare, după o orădeancă de 52 ani revenită duminică din Veneţia şi internată în cursul zilei de marţi.

Fără semne de boală

"Azi-noapte, la ora 1.00, am fost anunţată de colegii din vama Borş că un bărbat care dorea să intre în ţară, revenind din Italia, a declarat că pe 14 februarie a fost într-o comună închisă de autorităţile italiene în zona Piacenza din cauza coronavirusului. Bărbatul este şofer acolo, lucrează pe o autoutilitară şi a fost în comuna respectivă pentru a descărca şi încărca marfă. Tot la trei luni se întoarce în ţară, de aceea a vrut să intre şi de data aceasta prin Borş. Este important de precizat că nu prezintă simptome de îmbolnăvire", a declarat BIHOREANULUI şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit acesteia, autorităţile au urmat procedura instituită pentru asemenea situaţii, chiar dacă bărbatul nu avea niciun semn de boală, doar fiindcă a trecut printr-o zonă unde au existat îmbolnăviri. "O ambulanţă l-a transportat direct la secţia de Boli Infecţioase, unde a fost pus sub izolare. I s-au prelevat probe biologice care au fost duse spre analize la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, rezultatele, cel mai probabil, urmând să le avem mâine (n.r. – joi)", a mai explicat şefa DSP Bihor.

În schimb, în cursul zilei de miercuri este aşteptat rezultatul pentru probele prelevate orădencei internate în ziua precedentă, care ceruse intervenţia Ambulanţei fiindcă ar fi avut febră şi dureri musculare.

În legătură non-stop

Pe de altă parte, Prefectura Bihor reiterează că în judeţ a fost amenajat un centru de carantină pentru preluarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu COVID-19, capacitatea acestuia fiind de 48 locuri. De asemenea, potrivit Prefecturii, un alt centru, de rezervă, are o capacitate de 30 locuri.

Întrucât în judeţul Bihor funcţionează cinci puncte de trecere a frontierei, prin care tranzitează zilnic un mare număr de persoane care intră în ţară din ţări unde au fost identificate persoane bolnave ori suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte zilnic pentru a monitoriza şi analiza situaţia.

O parte din membrii acestuia, cum ar fi prefectul şi subprefecţii, şefii DSP Bihor şi ai UPU-SMURD Bihor, dar şi ai SAJ Bihor şi managerii principalelor spitale din judeţ, comunică în timp real cu privire la orice schimbare a situaţiei privind riscurile de îmbolnăvire cu coronavirus.

UPDATE: Femeia nu are coronavirus

Orădeanca de 52 de ani internată marţi după ce a sunat la 112 să ceară ajutor medical fiindcă avea febră şi dureri musculare după ce, duminică, revenise din Italia, nu are coronavirus. Specialiştii Centrului Regional de Boli Infecţioase din Timişoara au comunicat miercuri Direcţiei de Sănătate Publică Bihor rezultatul analizelor făcute în cursul zilei precedente.

UPDATE 2: Nici bărbatul nu are coronavirus

Şoferul din Piatra Neamţ internat la Oradea nu suferă de virusul COVID 19, arată rezultatele primite joi de DSP Bihor.