V-aţi întrebat vreodată de ce, dacă pe actualele teritorii ale Germaniei, Angliei, Palestinei, Israelului ori Greciei stăpânirea romană a durat secole întregi, iar pe cel al României doar 150 de ani, totuşi în România se vorbeşte o limbă latină, iar în celelalte nu? Iar asta în timp ce pe teritoriul actual al României au fost doar 2 legiuni romane, în timp ce în vechea Germanie erau 17 legiuni.

Sau de ce, deşi Ungaria e o ţară denumită după tribul hunilor, ADN-ul locuitorilor acesteia nu are mai nimic în comun cu cel al hunilor? Ştiaţi că romanii au ocupat în anul 106 doar 14% din teritoriul Daciei, astfel că ar fi inexplicabil cum de toţi dacii au fost romanizaţi în urma unui proces de foarte scurtă durată numit etnogeneza poporului român?

Ei, bine, la asemenea întrebări dacologii susţin că, de fapt, niciun răspuns nu poate fi corect dacă nu se porneşte de la adevărul axiomatic că cea mai veche civilizaţie, nu numai din Europa, dar chiar şi din lume, mai veche inclusiv decât cele sumeriană şi egipteană, este cea a dacilor, care populau cândva cea mai mare parte a Europei centrale şi de est.

Teoriile acestea şi altele de acelaşi fel vor fi dezbătute începând de joi şi până sâmbătă la Oradea, unde se desfăşoară, la Hotelul Continental şi în sala de concerte a Filarmonicii de Stat, cel de-al XV-lea Congres Internaţional de Dacologie, organizat de Dacia Revival Societay, fondată de un român stabilit la New York, dr. Napoleon Săvescu.

Din ţărani daci, nu legionari romani

Deşi profesia sa este cea de medic, specialist în chirurgie, medicină internă şi medicină de urgenţă, Săvescu a afirmat că pasiunea sa pentru Dacologie este justificată prin faptul că "m-a durut că istoria noastră milenară este prezentată greşit", astfel că după câţiva ani de documentare a scris o carte intitulată "Noi nu suntem urmaşii Romei", ce susţine că românii sunt de fapt urmaşii vechilor daci într-o măsură zdrobitor mai mare decât a vechilor romani.

"Fiecare popor vrea să-şi prezinte istoria cât mai frumos. Noi am învăţat despre originea noastră latină, Şcoala Ardeleană a avut un rol decisiv în acest lucru, la fel ca Biserica Catolică, pentru că preoţii ei au studiat la Roma. Aceleaşi probleme le au şi vecinii din Ungaria, deşi rădăcinile lor genetice sunt hunice în proporţie de numai 1%. (...) E mai puţin glorios că ne tragem din ţăranii daci şi nu din legionarii romani, dar e adevărat", a spus Napoleon Săvescu într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Hotelul Continental, pentru a prezenta programul Congresului de Dacologie.

"Am picat din cer"

Potrivit acestuia, Congresul va fi deschis vineri, 18 iulie, la Filarmonica de Stat, unde în prima parte a zilei se va vorbi despre daci ca "punte genetică între generaţii", despre "George Coşbuc - dacolog ardelean", "Dacism şi neo-dacism: încotro de îndreptăm întru trezirea neamului românesc", iar în cea de-a doua vor fi puse în discuţie teme precum "Antologia sanscrită - o veritabilă demonstraţie a arianismului geto-dacic", "Dacologismul în proza lui George Coşbuc", "Dacii - cel mai vechi popor european", "Afinitatea limbii române cu sanscrita", dar şi despre "Elemente de continuitate dacică în vremea voivodului Constantin Brâncoveanu", "Constantin Brâncoveanu şi unirea spirituală a locuitorilor Vechii Dacii", "Virtuţile femeilor dace regăsite la Marica Brâncoveanu, doamna voivodului martir" etc.

Sâmbătă, 19 iulie, în cea de-a doua zi a Congresului, trei săli ale Hotelului Continental vor găzdui discuţii despre "Piramidele din România şi Egipt, coincidenţe sau adevăruri ascunse?", "Spaţiul gografic dacic: Panonia", "Adevărata obârşie a poporului român", "Am picat din cer sau altfel despre continuitate în Dacia străbună", "Câteva texte în limba dacă" şamd.

La conferinţa de presă dinaintea deschiderii Congresului au participat şi dramaturgul Mircea Bradu şi profesoara Violett Blaga, soţia liderului PDL, Vasile Blaga.