Două instanţe din judeţ, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, îşi pasează una alteia competenţa judecării procesului declanşat de Casa Regală a României împotriva Gărzii Forestiere şi Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Acţiunea a fost înaintată de Casa Regală pe 17 noiembrie 2017, iniţial la Tribunalul Bihor, pentru recuperarea ajutoarelor de stat cuvenite pe 2015, în contul masei lemnoase pe care, în calitate de proprietar, nu o poate recolta de pe cele 1.083,4 hectare de pădure ale domeniul de la Săvârşin, situat într-o zonă de protecţie specială.

Pârâţii sunt Garda Forestieră Oradea, căreia i se impută că a refuzat să avizeze în termenul prevăzut de lege documentaţia depusă pentru obţinerea sprijinului, respectiv Ministerul Apelor şi Pădurilor, care nu a achitat suma cuvenită, adică 244.803,98 lei la care se adaugă dobânzi de la data depunerii cererii, 30 martie 2017 şi până la plata efectivă.

Ping-pong cu Casa Regală

Reprezentanţii celor două instituţii au invocat, însă, în timpul procesului, că Tribunalul Bihor nu este competent pentru soluţionarea dosarului, pe considerentul că procesele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, aşa cum ar fi vorba în acest caz, se soluţionează, în fond, de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel. Pe 14 martie, în acest an, Tribunalul le-a dat dreptate, iar dosarul a fost declinat spre soluţionare Curţii de Apel Oradea.

Primul  termen de judecată a fost stabilit pentru ziua de miercuri, 2 mai, însă acţiunea nu a mai ajuns în dezbateri. La procesul la care s-a prezentat doar consilierul juridic al Gărzii Forestiere şi un grup de pensionari regalişti veniţi să susţină Casa Regală, reclamanţii din dosar - Principesele Margareta, Elena, Sofia şi Maria, respectiv Irina Walker - nu au venit. Au trimis în scris, în schimb, precizări la acţiunea iniţială, cu noi solicitări: introducerea în cauză a Guvernului României şi anularea parţială a Hotărârii de Guvern 447/2017, care a instituit modalitatea de  acordare, utilizare şi control a compensaţiilor, dar numai de la data publicării, adică 3 iulie 2017, deci nu şi pentru anii anteriori.

Proces suspendat

Pentru noua cerere, instanţa a dispus formarea unui dosar separat, care a primit termen de judecată 30 martie. Pentru acţiunea principală, însă, instanţa a stabilit că, de fapt, dosarul trebuie să se întoarcă acolo de unde a plecat, adică la Tribunalul Bihor.

Argumentele instanţei urmează să fie cunoscute abia după motivarea soluţiei, iar conflictul creat între cele două instanţe orădene va fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la stabilirea verdictului, procesul urmează să fie suspendat.. 

Decizia ar putea să producă efecte şi asupra altor două procese similare ale Casei Regale, având acelaşi obiect, adică recuperarea ajutoarelor de stat în contul masei lemnoase nerecoltate de pe domeniul regal de la Săvârşin, însă pentru anii 2014 respectiv 2016.

Deşi cele trei acţiuni au fost depuse în aceeaşi zi la Tribunalul Bihor, adică 17 noiembrie anul trecut, dosarele au ajuns la judecători diferiţi. Aşa se face că, în timp ce dosarul vizând despăgubirile pe anul 2015 a fost "pasat", cel pentru compensaţiile din 2014 va intra în dezbateri abia pe 8 mai, în acest an, în vreme ce dosarul privind compensaţiile pe anul 2016 a avut deja două înfăţişări, următoarea fiind stabilită pentru 25 mai.

E pe lege

Până când instanţa supremă va stabili cine să judece cererile Casei Regale, reprezentanţii Gărzii Forestiere Oradea explică motivele pentru care solicitările au fost refuzate. Potrivit inspectorului şef al Gărzii Forestiere Oradea, Maria Antal, până pe 30 iunie 2017, când a intrat în vigoare HG447/2017, cu normele de avizare, acordare şi control ale compensaţiilor băneşti pentru proprietarii de păduri din ariile protejate, nu a existat o bază legală prin care să se poată acorda aceste despăgubiri.

"Schema de ajutor de stat a fost avizată favorabil de Comisia Europeană în 2014, însă nu putea produce efecte juridice decât după adoptarea unui act normative intern. Acest act a fost Hotărârea de Guvern 447/2017. Ulterior intrării în vigoare a acestui act, adică pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie anul trecut, Casa Regală a beneficiat de compensaţii", spune Antal.

De altfel, aceasta respinge acuzele Casei Regale. "În lipsa unui cadru normative intern, nu se poate reţine faptul că instituţia a refuzat nejustificat soluţionarea cererilor depuse de Majestatea Sa", spune inspectorul şef al Gărzii Forestiere Oradea.