Testarea comunitară în coloniile de romi se dovedeşte mult mai dificil de realizat decât credeau autorităţile. În cursul zilei de sâmbătă, în colonia din Vadu Crişului, puţin peste un sfert din localnici au fost de acord să li se preleveze probe biologice, deşi cu o zi înainte cu toţii au promis că vor face acest lucru, după ce joi refuzaseră aproape toţi.

Din acest motiv, încercarea nu va mai fi repetată, iar colonia va fi doar păzită de jandarmi şi poliţişti pentru a se evita răspândirea infectării cu coronavirus.

123 din 476

O echipă formată din angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd a reuşit, sâmbătă, să recolteze probe biologice (exudat nasofaringian) de la 123 din cei 476 locuitori ai coloniei de romi din Vadu Crişului, desemnată de autorităţile sanitare şi administrative ca primă zonă pentru testarea comunitară în judeţul Bihor.

„Acţiunea a decurs în ordine, fără scandal, dar noi o considerăm un eşec, pentru că vineri primarul comunei şi reprezentanţi ai DSP, Prefecturii şi Jandarmeriei, împreună cu pastori penticostali (n.r. - confesiune la care s-au convertit aproape toţi romii din Vadu Crişului), au fost la discuţii cu localnicii şi, în urma discuţiilor, aceştia şi-au dat acordul să le fie prelevate probe biologice. Dar de vineri până sâmbătă majoritatea s-au răzgândit din nou”, a explicat un oficial BIHOREANULUI.

Din acest motiv, autorităţile au decis să nu încerce şi a treia oară să facă testarea comunitară în colonia de romi din Vadu Crişului, astfel că vor fi analizate la Oradea doar probele prelevate sâmbătă de la cei 123 localnici, rezultatele urmând să fie cunoscute duminică.

Tot din acest motiv, colonia va rămâne sub pază, pentru ca rromii să respecte măsurile de izolare şi să nu răspândească boala între ceilalţi locuitori ai comunei.

Nu vrea rromul ce vrea tot omul

Prima tentativă a autorităţilor de a trece la testarea comunitară a coloniei din Vadu Crişului a avut loc joi, când medicii şi asistentele de la DSP şi de la Spitalul Orăşenesc Aleşd erau pregătiţi să preleveze probe de la toţi romii de aici. Deşi cadrele medico-sanitare, la fel ca şi primarul comunei, Dorel Cosma, le-au explicat romilor că testarea ar fi în folosul lor şi al familiilor lor, mai ales că patru dintre ei sunt Covid pozitivi, internaţi în Spitalul Municipal din Oradea, şi au precizat că testarea este gratuită, iar prelevarea de probe biologice nu este dureroasă, şi-au dat acordul mai puţin de 30 din cei aproape 500 de rromi din colonie.

Potrivit planului autorităţilor, probele biologice ale localnicilor din colonia de la Vadu Crişului urmau să „inaugureze” cel de-al doilea aparat PCR al Oradiei, instalat într-un laborator al Spitalului Judeţean. Din cauza refuzului romilor din Vadu Crişului, acesta a fost folosit sâmbătă pentru a procesa probe prelevate de la cei din centrele de carantină.

Cheltuielile pentru testarea comunitară în judeţ, procedură unică la nivel naţional, au fost asumate de Primăria Oradea şi Spitalul Judeţean, subordonat municipalităţii. Potrivit surselor BIHOREANULUI, conducerea Consiliului Judeţean, deşi i s-a solicitat să contribuie financiar, a refuzat să facă acest lucru.