De două decenii, de când activează în politică, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, îşi face un titlu de glorie din grija neostoită faţă de maghiarimea transilvană.

Toamna trecută, însă, a arătat că pentru el ungurii sunt, de fapt, de două feluri: cei "adevăraţi" sunt UDMR-işti, pe când cei care nu-i susţin partidul sunt demni de dispreţ şi izolare. Pe aceştia din urmă i-a numit "trădători" şi a îndemnat la "eliminarea" lor din comunitate, motiv pentru care s-a ales cu o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Atât doar că CNCD l-a "albit", considerând că şi-a folosit dreptul la liberă exprimare pentru a face o "analiză" politică şi recomandându-i ca pe viitor, când identifică "duşmanii", să fie mai... precis.

Serbare cu instigare

Pentru UDMR Bihor, 2016 a fost anul cu cel mai slab rezultat din istorie: a pierdut funcţia de viceprimar în Oradea, unde mai are doar 4 consilieri locali faţă de 7 înainte, iar la Consiliul Judeţean, unde deţine 7 mandate faţă de 9 anterior, a obţinut preşedinţia nu de la alegători, ci de la şefii PSD şi ALDE. Eşecul s-a reflectat însă şi la nivel de comune: în Tărcaia, de pildă, deşi etnicii maghiari sunt majoritari, UDMR a ratat răsunător funcţia de primar. Devenit de facto şef suprem în organizaţia judeţeană după ce DNA l-a "pensionat" pe Alexandru Kiss, preşedintele executiv Szabo Odon n-a ezitat să-i tragă de ureche pe localnici de îndată ce-a avut prilejul.

Pe 4 septembrie 2016, când în comună s-au desfăşurat Zilele Maghiarilor din Depresiunea Beiuşului, Szabo a urcat pe scenă alături de preşedintele Cseke Attila, rostind un discurs în care i-a certat pe localnici că n-au votat candidatul UDMR la Primărie şi i-a numit trădători care trebuie excluşi din comunitate. "La Tărcaia ne-au lipsit două sute şi ceva de voturi pentru a avea primarul nostru. De aceea, categoric, trădătorii nu mai au ce căuta între noi!", a spus politicianul, cuvintele fiindu-i consemnate pe 6 septembrie în cotidianul Bihari Naplo.

"Practic, Szabo Odon a instigat la ură chiar între noi, maghiarii. A spus că cine nu-i cu UDMR nu mai are loc în comunitate, că trebuie eliminat", s-a revoltat un tărcăian, Gabor Francisc, el însuşi etnic maghiar.

Plângere pentru discriminare

Pe 10 octombrie 2016, Gabor s-a plâns CNCD, cerând amendarea lui Szabo şi obligarea sa la publicarea în presă a sancţiunii primite, în temeiul articolului 15 al OUG 137/2000 privind sancţionarea discriminării, act ce taxează, între altele, "orice comportament manifestat în public care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane sau a unui grup".

"Contest afirmaţiile dlui Szabo prin faptul că a produs indignare şi ură între membrii comunităţii maghiare, făcând discriminare politică între membrii comunităţii maghiare! Nu consider că aceia care nu am votat candidatul UDMR suntem trădători!", şi-a motivat Gabor petiţia, probată inclusiv cu articolul din ziar care l-a citat pe şeful udemerist.

Pedepsit cu o... recomandare

Anul acesta, însă, pe 18 ianuarie, CNCD a decis să nu-l sancţioneze pe politician, chiar dacă acesta este vinovat. Analizând plângerea, Colegiul Director a constatat "că există o diferenţiere" făcută de Szabo "pe bază de convingeri politice", prin care a restrâns "dreptul la demnitate, garantat de Constituţia României". De asemenea, "judecătorii" CNCD reţin că afirmaţiile lui Szabo au fost făcute "în public" şi că "vizează atingerea demnităţii, creează o atmosferă ostilă, degradantă şi umilitoare la adresa tuturor persoanelor care nu au susţinut UDMR la alegerile locale".

Cu toate astea, CNCD a luat în considerare apărarea preşedintelui executiv al UDMR Bihor, care "a invocat libertatea de exprimare" pentru a face "o analiză a rezultatelor obţinute în alegerile locale" şi a decis că spusele lui Szabo "nu exced limitele libertăţii de exprimare". Ca urmare, CNCD s-a mulţumit doar să-i recomande politicianului "să evite în viitor formulările generale, care pot crea o atmosferă ostilă, degradantă şi umilitoare la adresa unor grupuri de persoane". Mai pe româneşte, data viitoare, când îi va considera "trădători" pe maghiarii care nu votează UDMR, să nu se refere la toţi ci, eventual, să-i nominalizeze.

"Am aflat despre decizia CNCD, dar nu o voi contesta în instanţă", spune acum tărcăianul care l-a reclamat pe deputat. Dacă însuşi Consiliul pentru Combaterea Discriminării constată că Szabo Odon a comis o discriminare, dar l-a "pedepsit" doar cu o simplă recomandare, ce şanse ar mai avea prin sălile paşilor pierduţi?...


DREPTUL LA REPLICĂ
"Sentiment negativ faţă de UDMR"

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn, a transmis redacţiei o serie de precizări menite să corecteze unele informaţii eronat prezentate. Dorind să arate că rezultatele obţinute de UDMR Bihor la alegerile locale de anul trecut nu au fost atât de dramatice pe cum le prezintă autorul, liderul UDMR Bihor precizează că formaţiunea pe care o conduce nu a avut, în mandatul 2012-2016, 7 consilieri municipali, cum arăta articolul, ci 6, nici 9 consilieri judeţeni, ci 7. De asemenea, Szabó subliniază că, la Primăria Tărcaia, UDMR a obţinut, în 27 de ani, un singur mandat de primar, iar preşedinţia CJ, care a fost aleasă anul trecut prin votul consilierilor judeţeni, s-a stabilit prin votul direct al alegătorilor doar în două mandate.

„Este foarte clar că sunt unii colaboratori ai dumneavoastră care în mod clar prezintă un vădit sentiment negativ faţă de evenimentele comunităţii noastre, faţă de UDMR, şi nu pot fi imparţiali. Acest lucru consider că este un drept la opinie în general folosit uzual în articolele de opinie, însă a folosi date false, mincinoase pentru a-ţi găsi fundament pentru aceste păreri personale în articole de relatare consider că este inacceptabil”, a transmis Szabó Ődőn.