Medicina modernă confirmă ceea ce știa pe propria piele orice iepure fugărit de ogar sau un soț pus la treburi casnice: capacitatea de efort este direct proporțională cu șansele de supraviețuire și calitatea vieții.

Tracțiunile la bară sunt un test simplu. Cu peste 9 repetări executate corect te califici pentru categoria trupe speciale, cu 6 repetări ești undeva între Tarzan și Wolverine, iar sub 3 tracțiuni te înscrii în publicul țintă pentru producătorii de medicamente.

Pentru că exercițiul fizic este cool, municipalitatea orădeană a dotat parcurile amenajate în ultimii ani cu bare pentru tracțiuni, funii pentru cățărat și piste pentru alergare. În loc să cheltuie cel puțin 150 lei pe lună pe un abonament la o sală de forță, pilates sau înot, orădenii pot folosi banii economisiți pe un echipament sportiv mai comod sau pe alimente mai sănătoase. Cei care se pot antrena!

Din cauza bolilor, obezității sau sedentarismului, majoritatea semenilor nu pot „duce” trei flotări, două tracțiuni sau o tură de parc. Populația cu burtică de bere, articulații „crocante” și respirația șuierătoare poate ieși în parc doar ca să stea pe bancă și să se holbeze la atleți. Într-o lume construită pe principiul „totul sau nimic”, parcurile sportive sunt amenajate pentru procentul cu o singură cifră al „campionilor”, ignorând majoritatea tăcută și jenată.

În aceste zile, municipalitatea supune votului orădenilor, pe site-ul activ.oradea.ro, proiectele de bugetare participativă pe care le va finanța cu 100.000 lei în cadrul campaniei din 2024.

Dacă ți-ai dorit vreodată să scapi de burtică, depresie sau rutina muncă - bere - somn, votează pentru dotarea parcului Olosig cu helcometre, înscris în cursa pentru finanțare la propunerea mea. Aparatele cu greutăți reglabile îți vor permite să faci mișcare pornind de la nivelul condiției fizice în care te afli. Votează să te poți antrena și tu gratuit!

Nu trebuie să îți propui din prima să intri în categoria campionilor. Pentru început, ajunge să reușești să evadezi din plutonul celor care pot fi ajunși ușor de mătura soției, de un agresor sau de o boală...

Dan Simai, jurnalist
inițiatorul proiectului

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!