Pentru întâia oară după 1990, în Bihor se vor organiza alegeri locale parţiale anticipate pentru desemnarea unui nou primar. Şi asta nu pentru că edilul votat în vară ar fi fost promovat ori ar fi demisionat, ci din cauza propriului palmares penal.

Primarul comunei Paleu, Somogyi Ludovic, candidat UDMR la scrutinul din iunie, când a câştigat al treilea mandat, a rămas fără post, plătind astfel pentru o ilegalitate comisă la jumătatea celui precedent. Prefectul Claudiu Pop a constatat încetarea de drept a mandatului său, astfel că, probabil în decembrie, paleuanii îşi vor alege un alt prim-gospodar, fără cazier.

Penal "demis"

Claudiu Pop, prefect BihorLa cinci luni după alegerile locale, prefectul Claudiu Pop (foto) a emis vinerea trecută un ordin prin care, conform legii administraţiei publice locale şi a statutului aleşilor locali, a constatat încetarea de drept a mandatului primarului din Paleu. Motivul? În 2014, împreună cu patru subalterni din Primărie, Somogyi Ludovic a fost condamnat de Tribunalul Bihor, iar în 2015 şi de Curtea de Apel Oradea, pentru falsificarea unor acte funciare în baza cărora doi orădeni, între care şi preotul Vasile Bicăzan, au devenit proprietari pe terenuri din intravilanul comunei la care nu aveau dreptul.

Somogyi a scăpat ieftin, încasând doar 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, perioadă în care i-au fost însă interzise anumite drepturi. Concret, a rămas fără dreptul "de a ocupa o funcţie ori de a exercita o profesie sau de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii".

Recidivist

Szebeni AlexandruComunicatul Prefecturii precizează că politicianul nici măcar nu se află la prima "demitere", deoarece în iunie 2015, după ce condamnarea i-a rămas definitivă, prefectul a emis cel dintâi ordin prin care constata încetarea de drept a mandatului său.

Totuşi, UDMR-istul a continuat să conducă Primăria neoficial, din poziţia de consilier personal al viceprimarului desemnat să-i exercite atribuţiile, Szebeni Alexandru (foto). Concomitent, Somogyi a atacat ordinul prefectului în instanţa de contencios administrativ, având parte şi de sprijinul politic al şefilor de partid pentru a nu-şi pierde postul.

Ajutor de la UDMR

Szabo Odon, preşedinte executiv al UDMR BihorÎn septembrie 2015, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon (foto), a iniţiat modificarea statutului aleşilor locali, aşa încât primarii şi consilierii să nu mai fie "deposedaţi" de funcţii dacă sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare, ci numai dacă fac efectiv puşcărie.

La sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, însă, Curtea Constituţională a lămurit problema, stabilind că sancţionarea unui primar cu închisoarea, fie şi în condiţiile suspendării executării pedepsei, "determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv, fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua mandatul".

Ca urmare, deşi Somogyi a atacat în contencios administrativ ordinul prefectului, atât Tribunalul Bihor, cât şi Curtea de Apel Oradea, l-au menţinut definitiv.

Candidat degeaba

Culmea e că, în pofida cazierului şi a interdicţiei de a mai exercita o funcţie publică până la finalul anului 2017, UDMR tot l-a pus pe Somogyi candidat la un nou mandat. Cum a fost posibil? Pur şi simplu profitând de o scăpare din legea alegerilor locale, care - necorelată cu cea a administraţiei publice locale şi cu statutul aleşilor locali - nu interzice candidatura persoanelor condamnate, decât dacă sentinţa de condamnare menţionează expres acest lucru. Iar cum magistraţilor nu le-a trecut prin cap că Somogyi şi UDMR vor avea atât tupeu, şi cum paleuanii sunt în majoritate etnici maghiari, care votează "cum zice partidul", în iunie acesta a fost reales lejer.

Prefectura a început încă de atunci procedura pentru al doilea ordin de constatare a încetării mandatului, dar el a fost emis abia vinerea trecută fiindcă, între timp, potrivit surselor BIHOREANULUI, UDMR a încercat pe toate căile fie amânarea, fie blocarea deciziei.

Mai trage o dată?

Tentativa de salvare, iată, a eşuat, astfel că noul ordin al prefectului trebuie pus în aplicare de îndată, atribuţiile de edil şef urmând să fie preluate, de luni, 10 octombrie, de către viceprimar.

Ce urmează? Potrivit legii, prefectul va informa Guvernul, care, conform legii, e obligat să organizeze un nou scrutin, pentru alegerea unui primar care să şi poată exercita mandatul, ceea ce, probabil, se va întâmpla odată cu apropiatele alegeri parlamentare din 11 decembrie.

Dacă şefii UDMR Bihor îl vor pune tot pe Somogyi candidat rămâne de văzut, deşi ar fi culmea ca partidul să-şi bată joc într-un asemenea hal de propriii alegători. Nu de alta, dar "distracţia" ei o vor plăti!