În premieră, pentru fotoliul de rector al Universităţii din Oradea se pregătesc trei profesori. Competiţia pare strânsă, dar fiecare are şanse şi motivaţii diferite. Dacă actualul rector Cornel Antal vrea să controleze mai departe tranziţia post-Maghiar, iar marginalizatul sindicalist Constantin Ionescu e mânat de răzbunare, cel de-al treilea personaj, decanul Constantin Bungău, are doar rol de "suplinitor", în ipoteza că Antal nu va putea candida din cauza noii legislaţii, care plafonează numărul mandatelor la cel mult două.

Dincolo de deosebiri, însă, toţi cei trei profesori au un numitor comun: fiecare e tras în jos de neveste, şi ele cadre didactice, fiecare cu propriile interese, orgolii şi, nu în ultimul rând, "bube"...

"Republică populară"

Până anul trecut, Universitatea era ca o republică parlamentară, cu rector ales de Senatul format din decanii de facultăţi, şefii de catedre şi reprezentanţii studenţilor. În 2011, "Legea Funeriu" a schimbat regula: rectorul putea fi ori ales prin votul "popular" al tuturor cadrelor didactice, cercetătorilor şi reprezentanţilor studenţilor, ori desemnat prin concurs deschis inclusiv personalităţilor din afara instituţiilor de învăţământ.

La Oradea, dascălii şi studenţii şi-au exprimat preferinţa pentru prima variantă într-un referendum desfăşurat astă-vară, astfel că depunerea candidaturilor se poate face până la 20 ianuarie, iar alegerea rectorului a fost programată pe 8 februarie 2012.

Reformator la "Sorbonica"

Favorit la un nou mandat e considerat Cornel Antal, care a preluat rectoratul de la Doru Maghiar, silit să demisioneze în 2007, când DNA l-a acuzat că, împreună cu tatăl său, Teodor Maghiar, a prejudiciat statul cu 24 de milioane de euro prin umflarea cifrei de şcolarizare, dar şi că a falsificat diplome pentru cetăţeni străini.

De la instalare, Antal a reformat "Sorbonica" cu prudenţă, aşa încât temelia şubredă a instituţiei să nu-i surpe şi pereţii. De altfel, prorector în epoca Maghiar, Antal nu s-a dezis niciodată de clanul Maghiar, faţă de care şi-a manifestat solidaritatea cu discreţie şi loialitate. I-a lăsat, de pildă, "Unchiului" maşina de serviciu chiar şi după ce acesta a fost pensionat şi condamnat la închisoare (ce-i drept, încă nedifinitiv).

Cu bune

În pragul alegerilor, Antal se prezintă cu meritul de a fi menţinut Universitatea pe linia de plutire, ba chiar a obţinut vara trecută de la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior calificativul "de încredere", după ce în epoca Maghiar acesta era de "încredere limitată" şi instituţia risca pierderea mai multor specializări.

Echipei lui Antal, în special prorectorului Ioan Felea, şeful Comisiei de Calitate, i mai se datorează instituirea unor proceduri care nu mai permit impostura făţişă, precum şi creşterea transparenţei şi ameliorarea relaţiilor cu presa, care a permis îmbunătăţirea imaginii instituţiei.

Şi cu rele

Şi reproşurile sunt, însă, multe. Unele informaţii sunt în continuare ascunse, ca de pildă rezultatul controlului Curţii de Conturi pe 2010, ce relevă aceleaşi nereguli în achiziţii ca în epoca Maghiar: plăţi pentru lucrări fictive la reabilitarea Facultăţii de Arte şi la construcţia Facultăţii de Muzică, acordarea de diurne umflate pentru privilegiaţii trimişi în străinătate etc.

08 Liana Antal.jpgCea mai deranjantă a fost însă discriminarea cadrelor, intransigenţa faţă de cei mici şi favorizarea mai-marilor. Un exemplu notoriu e cazul conferenţiarului Gavril Grebenişan, luat la ţintă şi sancţionat prin Comisia de Etică a Universităţii după ce fusese pus manager la Maternitate în locul nevestei rectorului, Liana Antal (foto). "Universitatea e aservită tot unei familii, la fel ca pe vremea lui Maghiar", au concluzionat cadrele tinere, victime colaterale în războiul "sorboneilor".

Discriminatoriu s-a procedat, cu oblăduirea aceluiaşi Antal, la concedierea unor angajaţi ai Facultăţii de Medicină, unde unor tineri preparatori li s-au desfăcut contractele de muncă, pentru absenţe, dar unor conferenţiari şi profesori li se permite în continuare chiulul cu lunile. La fel, tot pe filiera soţiei, rectorul a făcut cel puţin o angajare cu cântec, aducând ca juristă o amică a Lianei Antal de la Maternitate. Pe scurt, Universitatea a fost expusă public de dragul soţiei rectorului şi a protejaţilor ei.

George - a fost sau n-a fost?

Antal mai are de luptat şi cu suspiciunea că înainte de 1989, pe când lucra la Aerobaza Utilitară din Cluj, a colaborat cu Securitatea, care l-a recrutat pentru a obţine de la el informaţii despre ceilalţi angajaţi, asigurându-i chiar şi un nume de cod care să-i protejeze identitatea reală. "A fost recrutat la 30 octombrie 1986 şi a semnat un angajament, având numele conspirativ George", se arată într-o adeverinţă de anul trecut a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Când secretul a ieşit la iveală, Antal s-a apărat susţinând că a "turnat" din obligaţie. "Când cineva deturna un avion ca să fugă în străinătate urmau anchete, iar eu şi colegii eram obligaţi să mergem la Securitate şi să dăm declaraţii. Eram obligaţi, n-am făcut-o din plăcere", spunea rectorul.

Dacă detaliul va conta sau nu în alegeri, e greu de estimat. Probabil doar cadrele mai vârstnice îi vor da atenţie, iar preparatorii, asistenţii şi conferenţiarii tineri îl vor judeca pe Antal mai degrabă pentru trecutul recent.

Depinde de Minister

Deocamdată Antal nu şi-a înregistrat candidatura, iar pentru BIHOREANUL a declarat că nici nu s-a decis. De înţeles, fiindcă s-ar putea să nici nu aibă dreptul, noua Lege a Educaţiei interzicând candidatura celor care au acumulat deja mai mult de 4 ani pe această funcţie. Or, înaintea actualului mandat, Antal a mai fost rector între august 2007 şi martie 2008. De altfel, în decembrie, el a cerut lămuriri suplimentare Ministerului, în speranţa că va putea, totuşi, să se facă abstracţie de mandatul parţial.

Că, totuşi, îşi doreşte un al treilea mandat e clar tocmai fiindcă a cerut rabat de la Minister. "Încă nu am primit răspunsul", a declarat Antal săptămâna trecută, adăugând că "dacă voi mai candida, obiectivele mele ar fi să primim "încredere ridicată" de la ARACIS, să ne consolidăm poziţia între celelalte universităţi, să manifestăm toleranţă zero la fraudă şi să menţinem transparenţa ca până acum". În plus, a încheiat el, din program nu ar lipsi "apropierea teoriei de practică, în sensul apropierii Universităţii de firmele unde studenţii să facă practică, iar absolvenţii să fie angajaţi.

"Renegatul"

Profitând de perspectiva ca Antal să nu mai poată concura, şeful sindicatului, profesorul Constantin Ionescu, fost prodecan până în 2008 la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, a anunţat că se înscrie în competiţie.

Ionescu îi reproşează lui Antal în primul rând apartenenţa la "regimul" Maghiar. "În conducere trebuie să fie doar persoane care nu au făcut parte din echipa lui Maghiar. Actuala conducere dă vina pe greaua moştenire, care e reală, dar la care a contribuit şi ea. Cum zici că faci reformă când ai condus 15 ani?!", spune Ionescu, referindu-se la fostul prorector Antal. Dacă va fi ales, spune Ionescu, va demonstra ce înseamnă transparenţa reală, va stimula profesionalismul şi va lucra în echipă. "Acum e secretomanie, nimic nu se face la vedere", acuză el.

Soţ de SRI-istă

08 Daniela Ionescu.jpgNumai că şi Ionescu, la fel ca Antal, are probleme de CV, unele datorate lui, de vreme ce sub conducerea sa sindicatul nu s-a remarcat cu nimic, altele fiindu-i create, ca în cazul actualului rector, de soţie, profesoara Daniela Ionescu (foto), ajunsă cadru didactic după ce iniţial fusese ofiţer în structura care a moştenit Securitatea - Serviciul Român de Informaţii.

Asta ar mai fi cumva, dar femeia e cunoscută şi pentru furt intelectual, cea mai josnică "infracţiune" academică. În 2003, când era decan la Facultatea de Textile şi Pielărie, ea a şi fost condamnată penal la plata unei amenzi şi a unor despăgubiri de 200 de milioane lei pentru plagierea lucrării unei profesoare din Iaşi.

Rezervistul

08 Simona Bungau.jpgDacă Ministerul va interzice candidatura lui Antal, în cursă s-ar putea înscrie unul din oamenii de încredere ai acestuia, profesorul Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică. Apreciat ca unul dintre "lupii tineri" crescuţi pe vremea lui Maghiar, Bungău a evitat scandalurile, dar nu şi soţia sa, Simona Bungău (foto), prodecan la Medicină. Numele acesteia a fost amestecat anul trecut în povestea şpăgilor pe care studenţii le dau pentru examene, dar şi în scandalul autoevaluărilor pe baza cărora cadrele primesc salarii de merit şi premii, ea fiind acuzată că, pentru a primi mai mulţi bani, şi-a falsificat autoevaluarea.

Deocamdată, decanul nu şi-a înregistrat candidatura oficial, după cum n-a făcut-o nici Antal, ci aşteaptă deznodământul în ce-l priveşte pe actualul rector. "În acest moment nu pot spune cu certitudine dacă voi candida sau nu, dar e valabil ce spuneţi dumneavoastă", a recunoscut Bungău când BIHOREANUL l-a întrebat dacă va acţiona în funcţie de "variabila" Antal. Cât despre program, decanul l-a rezumat scurt: "să meargă bine lucrurile pentru toată lumea, pentru că în rest nu contează dacă în spatele unui program se află altceva sau altcineva".

Lămuritor, nu? Aşa că, până una-alta, "Sorbonica" rămâne tot într-un registru minor, neputându-se despărţi de trecut şi, în plus, riscând să aibă, indiferent care din cei trei potenţiali candidaţi va fi ales, un rector şi un "cabinet doi" de unde acesta să fie influenţat de soţie. Căci, parafrazând o vorbă de spirit, şi în spatele unui bărbat slab se poate afla o femeie puternică...


ALEGERI PARALELE
Rector nou, Senat nou

În aceeaşi zi în care a fost programată votarea viitorului rector, pe 8 februarie, vor avea loc şi alegerile pentru noul Senat, structura de conducere colectivă a Universităţii. În baza noii legi, nu pot ocupa un loc în Senat cei care deţin deja o funcţie de conducere executivă, precum şefia unui departament sau facultăţi.

Alegerea senatorilor studenţi începe pe 16 ianuarie, când în sala de sport a Universităţii vor fi votaţi tinerii care şi-au depus candidaturile încă din decembrie. Spre deosebire de studenţi, cadrele didactice trebuie să-şi înregistreze opţiunile pentru un loc în Senat până în 20 ianuarie, alegerea lor urmând să aibă loc în 8 februarie.