Avocatul Adrian Stancu (foto) este noul decan al Baroului Bihor, după ce marți a obținut o majoritate covârșitoare la Adunarea Generală Extraordinară Electivă convocată pentru desemnarea conducerii acestui for în mandatul 2019-2023.

Alegerile s-au desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Pentru funcţia de decan, ocupată vreme de două mandate de avocatul Cristian Domocoş, soţul preşedintei Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, şi-au depus candidaturile avocații Răzvan Doseanu, Adrian Stancu şi Mircea Ursuţa, însă pe ultima sută de metri Doseanu s-a retras. Pentru cele 10 funcţii de consilieri au candidat în total 21 de avocaţi.

Marţi, la Adunarea Generală Extraordinară Electivă, dintre cei 288 de avocaţi participanți, 235 au votat cu Adrian Stancu, în timp ce Mircea Ursuţa a strâns 48 de voturi. Cinci voturi au fost anulate. 

În vârstă de 39 ani, Stancu este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii din Oradea, promoţia 2002, şi este membru al Baroului Bihor din anul 2003, specializat în Drept penal. 

La rândul său, Mircea Ursuţa, în vârstă de 40 ani, este doctor în Drept şi lector universitar al Facultăţii de Drept din Oradea, iar luni a fost nominalizat de deputaţii USR pentru una dintre cele două funcţii de judecător al Curţii Constituţionale (CCR) care urmează să se vacanteze în curând.

În urma votului de marți, Ursuţa va fi unul dintre cei 10 membri ai Consiliului Baroului Bihor, alături de avocaţii Gelu Chivari, Mirela Cocaină, Cristian Domocoş, Sebastian Formitag, Mircea Golea, Răzvan Lupuţ, Cristian Miheş, Alin Nastea şi Marina Oros. 

Cu același prilej, avocaţii şi-au desemnat și delegaţii la Congresul avocaţilor, care va alege organele de conducere ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Aceştia sunt decanul Baroului, Adrian Stancu, şi avocaţii Corina Domocoş, Cristian Domocoş, respectiv Ştefan Herchi. 

Conducerea Baroului Bihor se ocupă, printre altele, de dialogul cu autorităţile publice şi alte structuri profesionale, asigură perfecţionarea pregătirii profesionale şi a regulilor de disciplină profesională, organizează şi supraveghează serviciul de asistenţă judiciară și soluţionează sesizările şi reclamaţiile care îi vizează pe membri Baroului.