Întrucât alegerile locale din acest an se desfășoară în condiții speciale, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru prevenirea răspândirii acesteia autorităţile au stabilit reguli speciale, obligatorii pentru toate persoanele implicate în procesul electoral. Cea mai importantă regulă se referă la purtarea corectă a măştii, aşa încât să acopere atât gura, cât şi nasul.

Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.

Obligaţii la urne

În toate secţiile de votare din România va fi obligatorie purtarea corectă a măştii de protecţie de către toți participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni etc).

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, precum și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

Doar 5 alegători în sala de votare

În sala de vot vor avea acces cel mult câte 5 alegători. Accesul acestora se va face eșalonat, astfel încât să se respecte şi distanțarea de minimum 1 metru între persoane.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieșirea din acestea.

Cum vor fi identificați alegătorii

Alegătorii vor trebui să renunțe la mască timp de câteva secunde pentru a putea fi identificați de către membrii secţiei de votare, iar apoi sunt obligaţi să-şi repoziţioneze masca în mod corect (peste gură şi nas).

Cetăţenii vor poziționa singuri actul de identitate în suportul tabletei operatorului SIMPV astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul Informatic de
Monitorizare a Prezenței la Vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură şi apoi își va dezinfecta mâinile.

Alegătorii își vor aplica singuri ștampila „VOTAT”

Totodată, alegătorii își vor aplica singuri ștampila „Votat”, după exercitarea dreptului de vot,  sub supravegherea membrilor biroului secţiei de votare, precum şi timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat”, după caz, pe actul de identitate.

În cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. Urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât Covid.

Cum procedează bolnavii, inclusiv cu Covid

Dacă alegătorul nu se poate deplasa la secția de votare pentru că este bolnav sau invalid, poate solicita urna mobilă. Pentru acest lucru trebuie să facă o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate, și să o transmită președintelui biroului electoral al secției de votare.

Persoanele infectate cu noul coronavirus aflate în carantină, izolare sau internate în spital vor putea vota solicitând urna mobilă. Doar pacienții internați la Terapie Intensivă vor avea condiții speciale. Pentru a solicita urna mobilă, alegătorii trebuie să facă o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate, și să o transmită președintelui biroului electoral al secției de votare.