Candidatul PNL la funcţia de primar al comunei Lugaşu de Jos, Nicoleta Secară, a contestat alegerile de duminică, invocând utilizarea nelegală a urnelor mobile la secţia de votare nr. 1 din satul reşedinţă de comună, Lugaş, şi la secţia nr. 3 din satul Urvind, ceea ce ar fi vicitat rezultatul votului.

Potrivit contestaţiei depuse la BEJ, urna mobilă din Lugaş a fost solicitată de 48 de persoane, iar cea din Urvind de 46 de persoane, dar nu de către persoanele bolnave nedeplasabile, cum prevede Legea electorală, ci de către angajaţi ai Primăriei conduse de contracandidatul său, UDMR-istul Sorban Levente, dovadă fiind chiar cererile existente la sediul instituţiei.

Secară a susţinut, în contestaţie, că preşedintele secţiei de votare nr. 1 Lugaş, întrebat de ea pentru câte persoane au existat cereri de utilizare a urnei mobile, a răspuns că pentru 9 alegători, dar „de fapt urna a plecat pentru 48 de cereri", însoţită de doi membri ai comisiei biroului secţiei de votare şi de un agent al unei firme private de pază cu care Primăria are contract.

Mai grav este că, la întoarcerea în secţie, s-a constatat că urna plecase cu 50 de buletine de vot pentru fiecare din cele patru funcţii (primar şi consilieri locali, respectiv preşedinte de Consiliu Judeţean şi consilieri judeţeni), dar s-a întors cu câte 51 de buletine de vot completate şi ştampilate pentru primar şi Consiliul Judeţean.

În ce priveşte secţia de votare nr. 3 din satul Urvind, conform contestatarei liberale au existat 46 de cereri pentru utilizarea urnei mobile, dar tot fără respectarea dispoziţiilor Legii electorale, adică nu pentru persoane bolnave nedeplasabile şi invalide, mulţi dintre solicitanţi fiind „doar vârstnici".

Prin contestaţia sa, invocând numărul mic de voturi (55) între primii doi clasaţi în înfruntarea pentru postul de primar (adică semnatara sesizării şi candidatul UDMR), Nicoleta Secară a cerut atât sancţionarea preşedinţilor celor două secţii de votare unde urnele mobile ar fi fost utilizate nelegal, cât şi a membrilor comisiilor care au făcut deplasarea cu urnele prin sate. De asemenea, Secară a solicitat invalidarea rezultatelor, anularea alegerilor şi reluarea lor, operaţiune posibilă pe data de 24 iunie.

Locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Antik Levente, a confirmat pentru BIHOREANUL înregistrarea contestaţiei, dar a precizat că aceasta nu a fost încă soluţionată şi că în prezent are loc o renumărare a voturilor la Lugaşu de Jos.

Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor UDMR, operaţiunea de re-numărare a voturilor a fost finalizată, iar în urma acesteia distanţa dintre Sorban Levente şi Secară Nicoleta, care iniţial a fost de 55 de voturi, a crescut la 64, primul înregistrând 970 de voturi, iar cea de-a doua 906 voturi.

Primarul comunei Lugaşu de Jos, UDMR-istul Sorban Levente, a fost amendat duminică şi de poliţişti, cu 1.400 lei, după ce s-a constatat, în urma unei descinderi la reclamaţii, că a făcut campanie electorală chiar în ziua alegerilor, promiţând diverse servicii în schimbul voturilor.

Citeşte şi: Primar amendat pentru campanie electorală chiar în ziua alegerilor