Contractul de credit încheiat de fostul preşedinte al CJ Alexandru Kiss cu Banca Comercială Română, având ca scop împrumutarea a 810 miliarde de lei vechi pentru amenajarea sediului Muzeului Ţării Crişurilor şi pentru reabilitarea unor tronsoane de drumuri judeţene, continuă să dea bătăi de cap consilierilor judeţeni şi după mai bine de doi ani de la semnarea lui.

Ca dovadă, aleşii bihorenilor, chemaţi să se pronunţe asupra unui detaliu strict tehnic legat de durata derulării contractului, au avut nevoie, marţi, de explicaţii traduse "băbeşte" pentru a înţelege ceea ce li se cerea, şi anume prelungirea contractului.

Sarcina a revenit şefului Comisiei economice a CJ, liberalul Traian Bulzan, de profesie economist, care le-a ţinut celorlalţi colegi un mic curs de alfabetizare în domeniul financiar bancar, pentru ca aceştia să priceapă termeni precum contract de credit escraw, credit-punte, obligaţiuni, rambursare, bursă de valori şamd.

"Consiliul Judeţean a hotărât în 2007 să facă acest contract de creditare cu BCR şi să ramburseze banii prin emitere de obligaţiuni, de către o societate a BCR, BCR Security, urmând ca aceste obligaţiuni să fie tranzacţionate pe Bursa de Valori, iar apoi să fie răscumpărate de Consiliu de la deţinători, persoane fizice şi persoane juridice. Între timp, însă, după începerea contractului cu Consilul Judeţean, BCR s-a privatizat, banca a fuzionat cu societatea, consecinţa fiind că obligaţiunile nu au mai putut fi emise în condiţiile prevăzute iniţial în contract. Fiindcă derularea contractului se încheie în 3 decembrie, iar obligaţiunile nu sunt emise şi nici nu vor putea fi până la 15 decembrie, dată când Bursa ia pauză din cauza vacanţei de sărbători, trebuie să votăm prelungirea derulării contractului până în 31 ianuarie 2011, ca să nu apară Consiliul cu întârzieri la rambursarea creditului", a explicat Bulzan.

Pentru că şeful Comisiei economice părea că vorbeşte în chineză pură, consilierul PSD Mihai Bar a cerut ca situaţia să fie prezentată "pe înţelesul nostru, al tuturor" de către şefa Direcţiei Economice a CJ, Smaranda Scridon.

Fostă directoare a Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Scridon a reuşit să "traducă" într-un limbaj şi mai simplu situaţia, astfel încât, după ce au priceput, consilierii judeţeni au aprobat, prin vot unanim, prelungirea derulării contractului până la 31 ianuarie 2011.