La o zi după ce Prefectura Bihor a făcut public faptul că a cerut Consiliului Judeţean să-şi revoce HCJ 4, 5, 6 şi 7 din 27 ianuarie, privind înlocuirea celor două teatre orădene cu Instituţiile de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Szinhaz, aleşii bihorenilor au refuzat solicitarea prefectului Gavrilă Ghilea, preferând să modifice actele administrative adoptate luna trecută.

„O crimă!"

După o scurtă opoziţie a consilierilor PSD Ovidiu Copil şi UDMR Szabo Odon de a retrage informarea privind solicitarea Prefecturii de pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CJ, preşedintele Radu Ţîrle a menţinut informarea privind demersul Prefecturii, astfel încât a fost necesar ca aleşii bihorenilor să se exprime prin vot dacă vor să-şi revoce hotărârile sau nu.

Înainte ca aceştia să treacă la vot, au luat cuvântul însă un fost organizator de spectacole al Teatrului de Stat Oradea, Florin Oprea, şi Petrică Popa, vicepreşedintele Sindicatului din cadrul Ansamblului Crişana, ansamblu ce ar urma să fie preluat de la Filarmonică de către „teatrul românesc". „Ceea ce faceţi este o distrugere, o catastrofă, o crimă", a tunat bătrânul organizator de spectacole, fiind urmat de Popa, care a afirmat că hotărârile din ianuarie nu vizează simpla reorganizare a instituţiilor de cultură, ci mai mult, pentru că 22 dintre colegii săi îşi vor pierde slujbele.

Chiţibuşarii de la PDL

Primii care au anunţat că se opun reorganizării au fost consilierii PDL, prin vocea liderului de grup, Ionel Avrigeanu. Acesta a afirmat că „înţelege dorinţa UDMR de a avea un teatru maghiar, şi poate că această dorinţă este cât se poate de corectă", dar el şi colegii săi vor vota împotrivă, după ce luna trecută doar doi dintre ei au făcut acest lucru, restul abţinându-se.

De asemenea, tot pentru a arăta că reorganizarea ar fi nelegală, Avrigeanu s-a „legat" de intenţia schimbării denumirii Instituţiei de Spectacole cu Teatrul de Stat Regina Maria, susţinând ba că o autoritate judeţeană nu are dreptul să înfiinţeze un teatru „de Stat", ba că CJ nu are acceptul folosirii numelui Reginei Maria de la Casa Regală a României. „Poate ne trezim cu cine ştie ce complicaţi...", a spus Avrigeanu.

Pe de altă parte, consilierul PSD Mihai Bar a criticat „făţărnicia" PDL. După ce a precizat că el va vota împotriva deciziei de menţinere a hotărârilor din ianuarie, deci implicit împotriva reorganizării instituţiilor de cultură, dar „din convingere", Bar a amintit PDL-iştilor că lor li se datorează influenţa decisivă pe care o are UDMR în Bihor, deoarece în trecut PD a fost primul partid care şi-a constituit majorităţile în CJ şi în Consiliul Local Oradea cu ajutorul UDMR, şi tot PD a satisfăcut pretenţiile politicienilor din UDMR.

„Mi-e greu să accept cum ştiţi să profitaţi acum de asemenea situaţii!", a spus Bar cu referire la iscusinţa PDL de a exploata etnic diversele acţiuni ale UDMR, după cum îi cer interesele de moment.

CJ, proces cu Prefectura?

Dat fiind că 24 de consilieri judeţeni s-au pronunţat pentru menţinerea hotărârilor adoptate în ianuarie şi doar modificarea lor (UDMR, PNL şi PSD), dar nu radical, în sensul eliminării nelegalităţilor semnalate de Prefectură. Doar 9 consilieri au votat împotrivă, mai exact aleşii PDL şi Mihai Bar de la PSD.

Actele administrative respective au fost amendate, prin urmare, conform propunerilor făcute de conducerea CJ. Principalele modificări vizează schimbarea denumirii Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan în Teatrul de Stat Regina Maria, precizarea că sediul acestuia, ca şi al Teatrului Szigligeti, va funcţiona în actualul sediu al TSO (Piaţa Ferdinand 4-6), precum şi chestiuni privind regulamentul de funcţionare, organigramele şi statele de funcţii.

Urmarea menţinerii în formă modificată a hotărârilor privind reorganizarea instituţiilor de cultură este că Prefectura va trebui să analizeze noua formă a acestora sau să ceară în instanţă de contencios administrativ a Tribunalului Bihor anularea lor, caz în care aplicarea actelor administrative se suspendă de drept în mod automat.