Pentru că veniturile proprii ale judeţului sunt mai mici decât anul trecut, în condiţiile în care numeroase firme şi-au redus sau chiar încetat activitatea, consilierii judeţeni au decis joi să suplinească golul prin folosirea unor sume din bugetul propriu al Consiliului Judeţean şi din fondul de rulment strâns de-a lungul anului.

Plusuri cu picătura

Astfel, din acest fond - în cuantum de 17,7 milioane lei - aleşii bihorenilor au repartizat sume suplimentare pentru modernizarea drumurilor judeţene unde lucrările sunt în derulare (3,49 milioane) şi a celor unde urmează să se efectueze lucrări în perioada următoare (3,37 milioane lei).

Din aceeaşi sursă, au fost suplimentate alocaţiile şi pentru alte obiective (precum amenajarea Teatrului de Vară în incinta Cetăţii, implementarea unui proiect pentru realizarea unei instalaţii de producere a energiei electrice din biomasă la Săcueni şi pentru montarea la Biblioteca Judeţeană a unei instalaţii de climatizare).

Din bugetul propriu al CJ, vor primi sume în plus instituţii precum ISU (52.200 lei), Centrul pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea (25.000 lei), Filarmonica (1.130 lei) şi Serviciul Salvamont (1.000 lei).

Tot joi, consilierii au modificat lista finanţării obiectivelor unde se derulează lucrări din creditul de 800 miliarde de lei vechi contractat de la BCR la începutul anului 2008, astfel încât s-au alocat sume în plus pentru modernizarea unor drumuri judeţene (ca de pildă DJ 764 Beiuş-Roşia) şi comunale (de exemplu DC 709 Ciumeghiu-Ghiorac), dar şi pentru modernizarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor în clădirea fostei Comenduiri a Garnizoanei Oradea (514.287 lei).

Cultură şi Agricultură

În aceeaşi reuniune, consilierii judeţeni au votat, tot în unanimitate, proiectele de hotărâri privind aprobarea caietelor de sarcini pentru proiectele de management ale celor care conduc Şcoala de Arte Francisc Hubic, Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia.

De asemenea, consilierii au aprobat şi numirea noului director al Camerei Agricole Bihor, în persoana lui Marius Ştefan, care a câştigat funcţia în urma unui concurs. Camera Agricolă a fost înfiinţată ca urmare a obligativităţii Consiliului Judeţean de a prelua fosta structură numită Oficiul Judeţean pentru Consultanţă în Agricultură, sediul instituţiei continuând să rămână pe strada Sucevei nr. 4, în clădirea unde a funcţionat societatea Comcereal.

Vor Castel, dar la promoţie

Aleşii bihorenilor au luat o hotărâre şi în ce priveşte exercitarea dreptului de preemţiune asupra Castelului de la Balc, ajuns în anii '90 în proprietatea Petrom. Încă de anul trecut Petrom-OMV a scos la vânzare castelul, cerând 2 milioane de euro, dreptul de preemţiune la cumpărare revenind, conform legii, în primul rând Ministerului Culturii şi apoi Consiliului Judeţean.

Cum în aprilie Ministerul Culturii a decis că renunţă la dreptul de preemţiune, Petrom-OMV a fost obligată să facă următoarea ofertă Consiliului Judeţean, care într-una din lunile trecute a hotărât că nu îşi exercită acest drept la preţul de 1 milion de euro, la cât coborâse firma preţul.

Acum, însă, pentru că Petrom-OMV a mai lăsat din preţ până la 800.000 de euro, consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre prin care arată că CJ nu-şi va exercita dreptul de preemţiune la acest preţ, cerând însă companiei să anunţe dacă mai reduce încă o dată preţul, urmând să ia o nouă decizie după ce Petrom-OMV va face acest lucru.