Bani de urgenţă pentru Selina

La reuniunea de miercuri, consilierii judeţeni au fost chemaţi să se pronunţe, între altele, cu privire la prelungirea unei linii de credit aferente unui contract de împrumut încheiat cu Banca Comercială Română în 2007, sub fostul preşedinte al CJ Alexandru Kiss, creditul fiind de 814 miliarde lei vechi, pentru finanţarea a patru lucrări.

Este vorba de modernizarea drumurilor judeţene DJ 191 F Marghita-Buduslău Otomani, a DJ 764 Beiuş-Roşia şi DJ 764 D Bratca-Damiş, a DJ 709 Ciumeghiu-Ghiorac, precum şi a amenajării fostei clădiri a Comenduirii Garnizoanei Oradea ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Luna trecută, consilierii judeţeni au respins propunerea de prelungire a liniei de credit, care expiră pe 4 iulie anul curent, în condiţiile în care din linia totală de credit CJ mai avea de tras încă un sfert din suma iniţială, adică aproximativ 200 de miliarde de lei vechi (echivalentul a aproape 5 milioane de euro).

La şedinţa de miercuri, deşi subiectul s-a aflat din nou pe ordinea de zi, aleşii bihorenilor au respins, la iniţiativa grupurilor PNL şi UDMR, chiar şi simpla discutare a propunerii, astfel încât se părea că CJ nu va mai avea din ce să achite lucrările încă neefectuate pe cele patru drumuri şi la sediul Muzeului.

În mod surprinzător, însă, nici măcar preşedintele Consiliului, Radu Ţîrle, nu a protestat şi nu a insistat pentru discutarea chestiunii, chiar dacă între CJ şi BCR contractul de creditare, şi implicit posibilitatea de scoatere a banilor, expiră săptămâna viitoare.

Sub garanţia păstrării anonimatului, unul dintre consilieri a explicat că, de fapt, discuţia privind prelungirea liniei de creditare nu mai avea, la ora desfăşurării şedinţei, nicio miză, iar asta fiindcă jocurile fuseseră făcute în beneficiul uneia dintre firmele care execută lucrările, şi anume Selina.

"Luna trecută, când Ţîrle a propus prelungirea liniei de creditare cu încă şase luni, astfel încât Consiliul să aibă bani cu care să plătească asfaltatorii de la drumuri şi constructorul de la Muzeu (n.r. - firma Selina), UDMR şi PNL l-au blocat, ca să-l oblige, indirect, să admită la plată, cât mai repede, cât mai multe facturi emise de firmele care execută lucrările. Astăzi (n.r. - miercuri), încă de dimineaţă, Selina a venit cu o factură de 120 de miliarde de lei pentru lucrările efectuate la sediul Muzeului, aşa că CJ va plăti aceşti bani probabil chiar mâine, ca să nu se piardă suma de la BCR. Ţîrle n-a mai făcut scandal şi, la fel de probabil, va accepta plata către Selina, fiindcă dacă ar fi amânat acest lucru, CJ trebuia să plătească, după 1 iulie, TVA mai mare cu 10 miliarde de lei vechi", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Cu ochii pe mărunţiş

Spre deosebire de problema celor aproape 5 milioane de euro rămaşi de scos de la BCR, consilierii judeţeni s-au arătat, în şedinţă, mult mai interesaţi de soarta a aproximativ 15.000 de euro pe care i-ar putea câştiga dintr-o tranzacţie cu un medic stomatolog.

Respectivul medic, dr. Mihai Vechiu, şi-a cumpărat în urmă cu trei ani cabinetul în care lucra de peste trei decenii, situat în strada Mihail Kogălniceanu (fostul Dispensar Stomatologic nr. II). Acum, pentru că doreşte să vândă cu acte în regulă jumătate din respectivul cabinet unei colege cu care lucrează în contra-tură, dar şi pentru că, în baza contractului încheiat cu trei ani în urmă era obligat să facă prima ofertă Consiliului Judeţean, respectivul medic s-a achitat de această obligaţie şi a oferit CJ posibilitatea ca instituţia să răscumpere jumătate din cabinetul de 62,75 metri pătraţi.

Lunga discuţie pe care au purtat-o consilierii judeţeni pe marginea acestui subiect a pornit de la faptul că doctorul Mihai Vechiu a cerut un preţ de aproape 18.000 de euro, în timp ce consilierii au afirmat că preţul ar trebui să fie de cel mult 3.000 de euro.

Motivul? În contractul de cumpărare, medicul s-a obligat ca, în cazul în care va vinde spaţiul, integral sau parţial, CJ să aibă drept de preemţiune, iar preţul de răscumpărare să fie de 1 euro metrul pătrat (cât a fost şi la vânzare), plus indicele de inflaţie şi suma cheltuielilor făcute de medic pentru modernizarea cabinetului. Ceea ce, potrivit unor calcule sumare făcute de consilierul Szabo Odon, ar fi însemnat un preţ de cel mult 3.000 de euro. "Dacă am avea posibilitatea să cumpărăm cu 3.000 de euro un spaţiu de 18.000 de euro şi nu ne-am exprima dreptul de preemţiune, am putea fi acuzaţi de un prejudiciu de 15.000 de euro", a sintetizat situaţia Szabo Odon. "Urmează să vedem care va fi preţul şi ce vom face apoi cu spaţiul, dacă o să-l vindem sau o să-l închiriem altui medic, printr-o licitaţie", a mai adăugat consilierul.

Ca atare, după aproape o oră de discuţii pro şi contra, consilierii judeţeani au votat pentru exercitarea de către CJ a dreptului de preemţiune, adică pentru cumpărarea jumătăţii din cabinetul medical pe care doctorul Vechiu ar fi vrut să i-l vândă unei colege, urmând ca preţul să fie calculat pe formula mai sus-arătată.

"Eu aş fi vrut să vând jumătate din cabinet unei colege care şi-a făcut stagiatura chiar la mine în cabinet. Aşa, văd că Consiliul Judeţean vrea să-l cumpere şi să-l vândă sau închirieze cuiva pe care eu nu-l cunosc", a comentat la final doctorul Vechiu, nemulţumit că, în baza legii, CJ i-ar putea "băga pe gât" un partener necunoscut cu care să împartă acelaşi cabinet dar şi acelaşi aparat stomatologic care îi aparţine lui.