Chiar dacă atmosfera de la reuniunea de marţi a fost una care ar putea fi considerată de-a dreptul armonioasă, grăbindu-se să voteze adesea în unanimitate proiectele de hotărâri iniţiate de conducerea Consiliului Judeţean, membrii deliberativului dau semne că uneori preferă totuşi continuitatea în nelegalitate.

Acest lucru s-a văzut în momentul când noul secretar al judeţului, Carmen Soltănel (promovată, ca interimar, după pensionarea lui Aurel Demian) le-a prezentat aleşilor bihorenilor câte o informare cu privire la stadiul juridic a două dintre hotărârile pe care aceştia le-au adoptat în lunile aprilie 2009 şi ianuarie 2010, dar "picate" de Prefectură, care le-a dat aviz de nelegalitate, şi ajunse în faţa instanţelor de judecată. Ambele acte normative au ca obiect licitaţiile şi recepţiile de lucrări comandate şi plătite de CJ, în condiţiile în care consilierii au intenţionat de fiecare dată să-l lase pe preşedintele Radu Ţîrle fără nicio atribuţie în domeniu, luând ei în mână "pâinea şi cuţitul".

Prima dintre ele, Hotărârea de Consiliu Judeţean (HCJ) 45/30.04.2009, prevedea ca membrii comisiilor de licitare şi de recepţionare a lucrărilor publice să fie numiţi, aşa cum de altfel şi spune Legea administraţiilor publice, de către preşedintele CJ, însă o parte din ei să fie desemnaţi de consilieri. La vremea respectivă, hotărârea a fost oprită la Prefectură, care a cerut revocarea ei, deoarece conform legii singura persoană care răspunde de licitaţii şi recepţii este preşedintele CJ, ca ordonator de credite, iar consilierii judeţeni nu au nicio atribuţie în acest sens. Ulterior, întrucât consilierii au refuzat să-şi revoce hotărârea, ea a fost atacată în instanţa de contencios administrativ de către prefectul Gavrilă Ghilea. Soltănel a fost obligată să-i înştiinţeze pe consilierii judeţeni că la prima instanţă, cea de la Tribunalul Bihor, Prefectura a obţinut deja câştig de cauză, judecătorii dispunând anularea HCJ 45/30.04.2009.

După informarea prezentată de Carmen Soltănel, consilierii judeţeni au decis, însă, să atace decizia instanţei la Curtea de Apel Oradea.

Celălalt act normativ nelegal pentru care aleşii bihorenilor au ajuns în litigiu cu prefectul este HCJ 3/28.01.2010 şi a suscitat, la rându-i, un imens scandal la vremea respectivă. Pe fondul unor controverse între firma Selina şi preşedintele CJ Radu Ţîrle, în ianuarie consilierii judeţeni au votat o hotărâre care este şi mai pronunţat contrară legii. Practic, la dezbaterea unui proiect care se referea la comisiile de evaluare a managerilor de la instituţiile de cultură din subordinea CJ, reprezentanţii partidelor au adăugat proiectului iniţial un articol conform căruia, dintr-o dată, Ţîrle nu mai avea nicio atribuţie în ce priveşte licitaţiile şi recepţia lucrărilor, aceste prerogative fiind arogate exclusiv de consilieri.

Şi în privinţa acestei hotărâri, Prefectura a dat aviz de nelegalitate şi a cerut revocarea actului de către cei ce l-au adoptat cu încălcarea legii, însă consilierii au refuzat, motiv pentru care prefectul Gavrilă Ghilea a atacat-o în instanţă şi, se pare, va avea aceeaşi soartă ca şi cea de anul trecut.

Cu toate acestea, după ce au ascultat informarea făcută de secretara judeţului, consilierii au votat, din nou, să-şi menţină hotărârea şi să se prezinte la proces cu juriştii Prefecturii.