Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, susţine că reprezentanţii organizaţiei pe care o conduce nu au fost "certaţi" pentru încheierea protocolului de colaborare în plan local cu structura judeţeană a USL, şi că este "convins" că şi în alte judeţe filialele UDMR "vor merge pe acelaşi drum".

"Noi nu am fost certaţi de nimeni. Fiecare organizaţie a UDMR din fiecare judeţ are autonomie şi este oarecum independentă. UDMR nu este un partid, şi asta nu se prea înţelege de mass-media română, ci o uniune de organizaţii care poate să aibă alte dorinţe decât la centru. Noi sperăm că acest drum va fi urmat şi de alţii, şi până la urmă de tot UDMR-ul. Eu cred acest lucru", a declarat duminică, pentru BIHOREANUL preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss.

"Eu cred că dacă UDMR central va lua o altfel de decizie, vom respecta acea decizie, dar niciodată n-a luat UDMR central o decizie împotriva organizaţiilor sale", a mai spus Kiss, întrebat dacă va respecta o eventuală hotărâre a conducerii centrale de a renunţa la colaborarea oficializată joi cu USL în Bihor. "Sigur că am vrea ca ceea ce facem noi în Bihor să fie general", a adăugat preşedintele UDMR Bihor.

Alexandru Kiss a spus că UDMR Bihor a încheiat protocolul de colaborare cu USL în plan local în baza unei alianţe pe care organizaţia pe care o reprezintă o are de cinci ani cu PNL Bihor, şi care a fost extinsă şi cu partenerii liberalilor după structurarea USL. "Noi şi până acum am fost în coaliţie cu opoziţia, cu aşa-zisa opoziţie din Bihor. Această opoziţie s-a unit, PNL cu PSD şi PC, şi era normal să lărgim această alianţă cu ei", a explicat Kiss.

Întrebat dacă tendinţa de cooperare în plan local cu USL va fi urmată şi de alte organizaţii judeţene ale UDMR, liderul celei din Bihor a afirmat că este "convins" de acest lucru, şi că primele care pot urma acelaşi drum sunt organizaţiile din Satu Mare şi Sălaj.

"Bineînţeles că acest gest al nostru sună altfel şi sună interesant pe plan central, dar sunt şi alte judeţe care au alte coaliţii, cum sunt Satu Mare şi Sălaj. Ele n-au făcut până acum protocoale (n.r. - cu USL), poate ca să nu fie înainte de Congres, sau nu ştiu din ce motiv. Dar sunt convins că o să facă", mai spus Kiss.

După cum se ştie, UDMR Bihor a încheiat joi un protocol de colaborare cu USL în plan local, cu valabilitate până în anul 2016, prin care părţile semnatare se obligă - între altele - să formeze majorităţi în toate consiliile locale, precum şi "să susţină extinderea colaborării de la nivel judeţean la nivel naţional".