Poliţia Locală Oradea are un nou comandant. Comisarul şef de poliţie Alexandru Laza, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor, a fost detaşat timp de şase luni ca director executiv al Poliţiei Locale Oradea.

Conform unui comunicat al municipalităţii, detaşarea pe post, care s-a făcut la solicitarea Primăriei şi cu acceptul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a intrat în vigoare începând din 14 septembrie şi va dura şase luni. La finalizarea acestui termen detaşarea va putea fi prelungită prin dispoziţie a primarului.

Comisarul Şef Laza a fost detaşat la Poliţia Locală cu ordine clare. "Domnul Alexandru Laza a fost detaşat temporar la cererea Primăriei prin ordinul Ministerului de Interne. Domnia sa va trebui implementeze măsurilor necesare pentru transformarea Poliţiei Locale în corp de poliţie eficient", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul de Bihor, Claudiu Pop. Prefectul a mai spus că pe durata absenţei comisarului şef Laza conducerea Serviciului Permise va fi preluată de adjunctul acestuia, Săndel Dima.

Măsura detaşării unui ofiţer din Ministerul de Interne la conducerea Poliţiei Locale a fost luată ca urmare a nemulţumirilor primarului Ilie Bolojan legate de rezultatele concrete ale activităţii Poliţiei Locale. Bolojan şi-a dorit în acest post un poliţist, pentru a întări colaborarea dintre Poliţia Locală şi Poliţia Municipiului, instituiţii care ar trebui să se completeze reciproc, şi nu să se concureze.

Neoficial, Poliţia Locală a avut de suferit de pe urma faptului că primul director executiv, generalul Crăciun Leucea, a provenit din Ministerul Apărării Naţionale, poziţie de pe care i-a fost dificil să găsească punţi de comunicare cu poliţiştii. Această situaţie s-a perpetuat şi pe mandatul directorului adjunct Paul Kover, care a preluat conducerea instituţiei cu sprijin politic din partea UDMR.

Numirea unui director cu delegaţie la conducerea Poliţiei Locale a fost ţinută în cel mai mare secret inclusiv faţă de angajaţii instituţiei. Comisarul şef îşi va întâlni noii subordonaţi în cadrul unei şedinţe care va avea loc joi de la ora 12, la care şi-a anunţat prezenţa inclusiv primarul Ilie Bolojan.